Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După mai multe ședințe eșuate,…

După mai multe ședințe eșuate, CSM cere Parlamentului să desemneze urgent doi membri noi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită Parlamentului să desemneze, în mod de urgență, doi membri CSM din rândul profesorilor de drept titular.

În scrisoarea adresată este menționat că numărul membrilor CSM trebuie să fie suplinit pentru a evita „crearea unor situații de lipsă de cvorum, care, în consecință, ar genera blocaj al activității CSM și al întregului sistem judecătoresc, precum și stoparea reformelor inițiate”.

În ultima perioadă, mai multe ședințe ale CSM au fost amânate din lipsă de cvorum. Anterior, președintele interimar al CSM Dorel Musteață, declara că ședințele sunt boicotate intenționat.

Doi dintre cei trei profesori titulari au plecat din componența Consiliului. Serghei Țurcan a fost numit judecător la Curtea Constituțională, iar Ion Postu a depus ieri cerere de demisie.

CSM este constituit din 12 membri, printre care judecători şi profesori de drept titulari, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general care sunt membri de drept. Trei membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari, selectaţi în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public, se aleg cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.