Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mesajul membrilor CSM revocați din…

Mesajul membrilor CSM revocați din funcție către sistemul judecătoresc, după amânarea celor două ședințe

După două tentative eșuat, din lipsă de cvorum, de a se întruni în sedință, membrii Consiliului Superior al Magistraturii care au fost revocați din funcție la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie vin cu un mesaj către sistemul judecătoresc din Republica Moldova.

Potrivit președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, care a fost demis din funcție la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, și ședința de astăzi a fost amânată din lipsă de cvorum.

„Opt membri au confirmat prezența, însă un membru al CSM și anume membrul desemnat de Parlament, domnul Postu Ion, atât la ședința din 17 octombrie cât și la ședința de astăzi, 22 octombrie nu s-a prezentat. Dumnealui ne-a telefonat și ne-a spus că nu poate să se prezinte. Am telefonat să convenim să amânăm pentru altă oră, însă nu ne-a mai raspuns la telefon. Se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearca a face ca CSM să nu fie lucrativ”, a declarat Musteață.

Totodata, Musteață susține că în această dimineață, în cancelaria CSM, a parvenit o sesizare a Procurorului General interimar, Dumitru Robu, privind eliberarea acordului de urmarire penală, reținere și aducere silită, percheziții, arestare și tragere la răspundere penală a unui judecător.

Mesajul lui Dorel Musteață:

„Opt membri au confirmat prezența, însă un membru al CSM și anume membrul desemnat de Parlament, domnul Postu Ion, atât la ședința din 17 octombrie cât și la ședința de astăzi, 22 octombrie nu s-a prezentat. Dumnealui ne-a telefonat și ne-a spus că nu poate să se prezinte. Am telefonat să convenim să amânăm pentru altă oră, însă nu ne-a mai raspuns la telefon.

Se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearca a face ca CSM să nu fie lucrativ.

Astăzi, la 8:30, în cancelaria CSM, a parvenit sesizarea Procurorului General interimar privind eliberarea acordului de urmarire penală, reținere și aducere silită, percheziții, arestare, tragere la răspundere penală a unui judecător. Sesizarea în cauză necesită o verificare, după cum prevede legea de către inspecția judiciară și în cinci zile CSM urmează să se pronunțe vizavi de sesizarea dată. Cu părere de rău nu pot să dau nume și să vă spun conținutul.

În sesizarea dată sunt vizați mai mulți judecători, inclusiv mai mulți judecători din mai multe instanțe. Inclusiv judecători, care s-au aflat pe scenă la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, inclusiv judecători care sunt candidați la alegerile din 25 octombrie pentru a fi aleși în calitate de membri CSM.

Venim cu un mesaj pentru tot sistemul judecătoresc. În contextul dat, temei legal pentru convocarea ședinței de pe 25 octombrie nu există. Îndrumăm judecătorii să-și îndeplinească atribuțiile.

Vă aducem la cunoștință ca unii judecători care au fost la Adunarea din 27 septembrie s-au asigurat și și-au luat o zi liberă din cont propriu în acea zi. Păi dacă consideră că adunarea a fost legală, de ce să îți trebuie zi liberă?

Prin diferite metode, liderii acestei adunări ne transmit mesaje sa ne dăm demisia.

Ne adresăm către domnul Anatol Țurcanu, președintele Comisiei, prezentați-ne vă rog hotărârea prin care ne-ați respins contestația, deoarece până la ziua de astăzi, nu am primit contestația”, a declarat Dorel Musteață.

Ședința de astăzi, 22 octombrie, cât și cea din 17 octombrie, care au fost convocate de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care au fost revocați din funcție la Adunarea Generală Extraorrdinară a Judecătorilor, nu au avut loc din cauza lipsei de cvorum.

Deciziile de convocare ale celor două ședințe, cea de pe 17 octombrie și cea de astăzi, 22 octombrie, vin în contextul în care CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele.

Justiție în blocaj. Cronologia evenimentelor:

  • 13 septembrie 2019. 87 de magistrați cer CSM-ului convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor, la car esă fie pus eîn discuție două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.
  • 19 septembrie 2019.CSM decide amânarea examinării cererii și dispune o inspecție pentru „a verifica dacă judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”Detalii AICI.
  • 20 septembrie 2019. Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău admitecererea de chemare în judecată depusă de semnatarii cererii și obligă CSM-ul să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Detalii AICI.
  • 23 septembrie 2019.CA Chișinău inițiază procedura de executare a hotărârii din 20 septembrie 2019 și oferă CSM-ului timp până în dimineața zilei de 24 septembrie pentru a emite o hotărâre privind convocarea Adunării.
  • 24 septembrie 2019. CSM respinge cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea. Detalii AICI.
  • 24 septembrie 2019Magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la CA Chișinău pronunță o încheiere prin care stabilesc organizarea la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, a Adunării generale extraordinare a judecătorilor și obligă secretariatul CSM să asigure desfășurarea ședinței. Detalii AICI.
  • 25 septembrie 2019. CSM depune la CSJ apel împotriva hotărârii CA Chișinău din 20 septembrie prin care a fost obligat să convoace Adunarea.
  • 26 septembrie 2019. Completul de judecată format din judecătorii Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Victor Burduh, Nicolae Craiu și Iurie Bejenaru de la Curtea Supremă de Justiție resping apelul CSM, respectiv hotărârea din 20 septembrie, prin care CSM este obligat să organizeze Adunarea, devine irevocabilă. Detalii AICI.
  • 27 septembrie 2019. CSM contestă la CSJ încheierea din 24 septembrie a CA Chișinău prin care magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au stabilit organizarea Adunării la la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.
  • 27 septembrie 2019. Are loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor organizată la inițiativa a 87 de magistrați. La Adunare participă 200 de judecători. Aceștia susțin că s-au conformat hotărârii irevocabile a CA Chișinău. În cadrul Adunării a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută, pornind de la Declarația din 8 iunie 2019 a Parlamentului, cu privire la caracterul captiv al statului.