Principală  —  IMPORTANTE   —   După ce partidul lui a…

După ce partidul lui a obținut 1,28% la alegeri, procurorii îl invită pe colonelul Cavcaliuc la Procuratură în dosarul „verde de briliant”: „Nu mai poate beneficia de garanții”

Foto-simbol

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) anunță marți că președintele partidului PACE, colonelul Gheorghe Cavcaliuc, este așteptat vineri, 15 iulie, la Procuratură în dosarul „verde de briliant”, menționând că odată încheiat scrutinul electoral, Cavcaliuc nu mai poate beneficia de garanțiile Codului electoral.

Anterior, pe durata campaniei electorale, Cavcaliuc a refuzat să se prezinte la Procuratură pentru a fi audiat în acest dosar, menționând că în calitate de candidat la funcția de deputat beneficiază de anumite garanții.

„Prin urmare, acesta a fost repetat citat la Procuratura raionului Sângerei pentru vineri, 16 iulie, ora 10:00, pentru a fi pus sub învinuire și informat despre finalizarea urmăririi penale cu trimiterea dosarului în judecată.
Potrivit materialelor, acesta este acuzat de ”huliganism comis de două sau mai multe persoane” și ”chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu alți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii. Fiind anterior citat în fața procurorilor acesta a refuzat să se prezinte, motivând că s-a înregistrat în cursa electorală în calitate de candidat la funcția de deputat și în conformitate cu art.51 din Codul electoral a solicitat suspendarea tuturor activităților procesuale în privința sa, până la finalizarea alegerilor”, menționează reprezentanții PG.

Acțiunile de urmărire penală au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.

Partidul lui Cavcaliuc a obținut 1,28 la sută din sufragii în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

La 3 iunie curent, fostul șef adjunct al IGP, actual președinte „PACE”, Gheorghe Cavcaliuc, care în luna aprilie curent a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, în „dosarul verde de briliant” a refuzat să se prezinte în fața procurorilor.

Reprezentanții Procuraturii Generale au menționat atunci pentru Ziarul de Gardă că în contextul refuzului lui Cavcaliuc de a se prezenta în fața procurorilor, care între timp a obținut statutul de candidat la funcția de deputat, fiindu-i aplicabile anumite garanții, Procuratura Sângerei a formulat și expediat un demers către Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a obține acordul instituției de a-l aduce forțat pe liderul Partidului „Pace” în fața acuzatorilor de stat.

La 22 aprilie, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis o notă informativă prin care au anunțat că președintele partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, s-a prezentat, însoțit de avocații săi, în fața procurorilor Procuraturii raionului Sângerei unde a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

În cadrul audierii, bănuitul a făcut declarații, negându-și vina.

„Dosarul verde de briliant” a fost inițiat în urma incidentului din 6 aprilie 2021, când mai mulți membri ai partidului „PACE” l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

În prezent, alți patru membri, printre care președintele organizației teritoriale a partidului PACE, sunt cercetați în acest dosar. Președintele organizației teritoriale Sângerei a partidului continuă să se afle în arest la domiciliu, după ce magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins contestația procurorilor prin care insistau la arestarea acestuia. Ceilalți membri sunt cercetați în libertate, având interdicția de a părăsi țara.

Citește și: