Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul „verde de briliant”. Cavcaliuc…

Dosarul „verde de briliant”. Cavcaliuc refuză să meargă la Procuratură: procurorii cer acordul CEC-ului pentru a-l aduce forțat pe fostul șef adjunct al IGP, actual președinte „PACE”, în fața acuzatorilor de stat

Foto-simbol

Fostul șef adjunct al IGP, actual președinte „PACE”, Gheorghe Cavcaliuc, care în luna aprilie curent a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”, în „dosarul verde de briliant” refuză să se prezinte în fața procurorilor.

Reprezentanții Procuraturii Generale au menționat pentru Ziarul de Gardă că în contextul refuzului lui Cavcaliuc de a se prezenta în fața procurorilor, care între timp a obținut statutul de candidat la funcția de deputat, fiindu-i aplicabile anumite garanții, Procuratura Sângerei a formulat și expediat un demers către Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a obține acordul instituției de a-l aduce forțat pe liderul Partidului „Pace” în fața acuzatorilor de stat.

„Întrucât Președintele partidului PACE refuză să se prezinte la Procuratură pentru a fi pus sub învinuire în dosarul ”verde de briliant”, iar între timp a obținut statutul de candidat la funcția de deputat, fiindu-i aplicabile garanțiile reglementate prin art. 51 Cod Electoral, Procuratura raionului Sângerei a înaintat CEC un demers pentru a obține consimțământul de a-l aduce forțat în fața procurorilor pentru a-i înainta acuzarea și a transmite dosarul în judecată”, ne-a comunicat Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a PG.

La 22 aprilie, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis o notă informativă prin care au anunțat că președintele partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, s-a prezentat, însoțit de avocații săi, în fața procurorilor Procuraturii raionului Sângerei unde a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

În cadrul audierii, bănuitul a făcut declarații, negându-și vina.

„Dosarul verde de briliant” a fost inițiat în urma incidentului din 6 aprilie 2021, când mai mulți membri ai partidului „PACE” l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

În prezent, alți patru membri, printre care președintele organizației teritoriale a partidului PACE, sunt cercetați în acest dosar. Președintele organizației teritoriale Sângerei a partidului continuă să se afle în arest la domiciliu, după ce magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins contestația procurorilor prin care insistau la arestarea acestuia. Ceilalți membri sunt cercetați în libertate, având interdicția de a părăsi țara.

Citește și: