După ce nu a putut demonstra proveniența a jumătate de milion de lire, instanța din Londra a respins apelul înaintat de fiul lui Filat

Crown Court Southwark, una dintre cele trei curți ale Coroanei din Londra, a respins apelul înaintat de Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, împotriva unei decizii luată anterior de o instanță de la Londra prin care acestuia i-au fost înghețate trei conturi bancare cu o valoare totală de aproape jumătate de milion de lire sterline.

Conturile lui Luca Filat au fost înghețate în mai 2018, pentru că acesta nu a putut să demonstreze provenineța banilor. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, conturile au fost înghețate în legătură cu prevederile Legii finanțelor criminale din 2017, după ce anchetatorii Agenției Naționale pentru Crime (NCA) au suspectat că fondurile provin din activități ilegale.

Ofițerii Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie (NCA) au declarat că în cadrul audierilor că în cazul unei bănuieli că banii dintr-un cont au provenit din infracțiuni, aceștia pot solicita instanței sumele respective. În acest caz, Vlad Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă de proveniență a banilor.

Astfel, instanța a respins apelul fiului lui Filat și a acordat NCA 9 500 de lire sterline pentru cheltuieli de judecată, iar 436 de mii de lire sterline le-a trecut în fondul consolidat al Majestății sale care reprezintă un cont bancar principal al guvernului.

În februarie 2019, Luca Filat a fost forțat de autoritățile de la Londra să predea aproape jumătate de milion de lire sterline. În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, datele HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) au arătat că toate conturile și cheltuielile zilnice ale lui Vlad Luca Filat au fost finanțate din depozite de la companii din străinătate, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca Filat a dus un stil de viață extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” cumpărat cu 200 000 de lire sterline.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *