Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Avocatul lui Filat, despre banii…

Avocatul lui Filat, despre banii confiscați la Londra de la fiul ex-premierului

Foto: protv.md

Fiul ex-premierului Vlad Filat a fost forțat de autoritățile de la Londra să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, după ce nu a putut demonstra proveniența a 390 000 de lire sterline. Avocatul fostului premier susține însă că banii lui Luca Filat nu provin din sursele tatălui său.


„Acel proces l-a vizat pe domnul Luca Filat, însă Vlad Filat nu a fost parte a acelor proceduri. Dumnealui nu a putut să prezinte nici un argument în susținerea poziției sale, și, cel mai important să demonstreze că toate speculațiile referitoare la fondurile lui Luca Filat nu au absolut nici o legătură cu careva companii ale dlui Filat”, a declarat avocatul fostului premier.

Potrivit avocatului, în comunicatul emis de Agenția Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie, sunt menționate două jurisdicții: Turcia și Insulele Cayman, care însă nu figurează în dosarele fostului premier.

„Eu personal, în nici una din cauzele penale în care figurează Vlad Filat, vă confirm, că nici una din aceste jurisdicții nu a figurat în aceste dosare. Totodată, cronologic, Vlad Filat a fost reținut în octombrie 2015, iar fiul a plecat în 2016”, a menționat Victor Munteanu.

Potrivit Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie, comenzile de înghețare a celor trei conturi deținute la HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) de Vlad Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, s-au efectuat în luna mai 2018 – în conformitate cu noile dispoziții de confiscare, introduse de Legea Financiară Penală din 2017 – după ce anchetatorii financiari ai NCA au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, ex-premier al R. Moldova.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, datele HSBC au arătat că toate conturile și cheltuielile zilnice ale lui Vlad Luca Filat au fost finanțate din depozite de la companii din străinătate, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman.