Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „Frauda bancară”, în care…

Dosarul „Frauda bancară”, în care este vizat fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, va ajunge în judecată. Curtea de Apel menține hotărârea Judecătoriei Chișinău

Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 29 mai, recursul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Ciocana, din noiembrie 2022, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție (PA) privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”, anunță PA.

„Astăzi, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei mun. Chișinău sediul Ciocana prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul “Frauda bancară”, anunță PA.

Astfel, după cum anunțau anterior procurorii anticorupție, în cazul în care Curtea de Apel Chișinău menține hotărârea contestată, cauza penală urmează a fi expediată în judecată pentru examinare în fond.

Pe 17 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul acuzatorilor de stat privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”.

În dosarul „frauda bancară”, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”. Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc ar fi primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

PA a solicitat extrădarea lui Plahotniuc în iunie 2020, atunci când fostul lider democrat a fost localizat în SUA și, respectiv, în septembrie 2020, în perioada când acesta a fost identificat în Turcia, însă, răspunsuri la aceste cereri din ambele state nu au parvenit în adresa autorităților de la Chișinău.

Pe 1 octombrie 2021, PA a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din R. Moldova prin care a solicitat Secretariatului General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL emiterea unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Plahotniuc.