Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarele penale pe numele a…

Dosarele penale pe numele a 12 primari au fost trimise în judecată de la începutul anului

cna.md

Deși în prima jumătate a anului 2016,  au fost pornite 518 cauze penale privind infracţiuni de corupţie, depăşirea atribuţiilor şi abuz de serviciu, în acestă perioadă doar 84 de persoane au fost condamnate pentru acte de corupție, alte 19 au fost achitate, iar în privința a nouă persoane procesul penal a fost încetat. În același timp, în primele șase luni 194 de persoane au fost deferite justiției pentru acte de corupție, dintre acestea, un judecător, un executor judecătoresc, patru avocați, cinci ofițeri de urmărire penală, patru ex-colaboratori SPIA, dar și 31 de polițiști.  De asemenea, dosarele de corupție pe numele a 12 primari și a unui viceprimar au ajuns pe masa judecătorilor. Datele au fost făcute publice de către Procuratura Generală.

În primul semestru 2016 Procuratura, Ministerul Afacerilor Interne şi Centrul Naţional Anticorupţie au inițiat 518 cauze penale privind infracţiuni de corupţie, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de serviciu, cu aproape 100 mai multe decât perioada similară a anului trecut:

– 153 – abuz de putere sau abuz de serviciu;
– 144 de cauze privind comiterea excesului de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu;
– 89 – trafic de influenţă;
– 79 – cauze penale privind coruperea pasivă;
– 49 – corupere activă;
– 4 – luare de mită.

În aceeaşi perioadă procurorii au expediat în judecată pentru examinare în fond 137 de cauze penale privind categoriile de infracţiuni menţionate în privinţa a 174 persoane:
– 21 de cauze în privinţa a 29 de persoane pentru comiterea infracţiunii de corupere pasivă (26 cauze în privinţa a 35 de persoane în 6 luni 2015);
– 21 de cauze în privinţa a 24 de persoane privind comiterea infracţiunii de corupere activă (19/20);
– 42 de cauze în privinţa a 50 de persoane privind comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (63/73);
– 33 de cauze în privinţa a 46 de persoane privind comiterea infracţiunii de abuz de putere sau abuz de serviciu (24/26);
– 19 de cauze în privinţa a 25 de persoane privind comiterea infracţiunii de exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu (25/39).

După calitatea subiectului infracţiunii, procurorii au deferit justiţiei pentru corupţie şi infracţiuni conexe corupţiei:
– 1 judecător;
– 4 avocaţi;
– 4 ex-colaboratori ai SPIA MAI;
 5 colaboratori ai poliţiei de frontieră;
– 7 ofiţeri de urmărire penală;
– 31 colaboratori de poliţie;
– 1 ex-ofiţer CNA;
– 1 executor judecătoresc;
– 1 şef al unui oficiu teritorial al Cancelariei de Stat;
– 12 primari;
– 1 viceprimar;
– 2 consilieri locali;
– 2 secretari ai consiliilor locale;
– alte categorii de subiecţi.

Cu participarea procurorilor din Procuratura anticorupţie instanţele de judecată au pronunţat 93 sentinţe pe categoriile de infracţiuni menţionate în privinţa a 112 de persoane, faţă de 94 de sentinţe în privinţa a 113 persoane învinuite de comiterea actelor de corupţie în 6 luni 2015.

Din numărul total de 112 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, 84 persoane au fost condamnate, 19 persoane au fost achitate, iar în privinţa a 9 persoane procesul penal a fost încetat.

Din cele 112 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe de condamnare:
– pedeapsa închisorii cu executare a fost aplicată faţă de 9 inculpaţi;
– pedeapsa închisorii cu executare şi cu amendă – 7 persoane;
– pedeapsa închisorii cu suspendare şi cu amendă – 20 persoane;
– pedeapsa închisorii cu suspendare – 10 persoane;
– amenda penală – 38 persoane;
– pedeapsa complementară – privarea de dreptul de a ocupa funcţii sau de a desfăşura o activitate – 44 persoane.

Procuratura informează că, de comun cu celelalte organe de drept, au stabilit drept prioritate intensificarea activităţii de investigare şi constatare a infracţiunilor de corupţie şi conexe, comise de persoanele publice şi cele cu funcţie de demnitate publică.