Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un fost magistrat învinuit…

DOC Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată

Fostul judecător de la Curtea de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri ilegale, scapă basma curată. Se întâmplă după ce la 11 iulie curent, un complet de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut hotărârea Curții de Apel (CA) Chișinău prin care a fost anulată hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din iulie 2017, prin care s-a permis pornirea urmăririi penale pe numele fostului magistrat. 

În ianuarie 2018, Procuratura Anticorupție (PA) anunța că ex-magistratul de la CA Chișinău Mihail Ciugureanu a fost trimis pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu și pronunțarea cu bună-știință a patru încheieri ilegale prin intermediul cărora aproape 780 de hectare din proprietatea statului, care ar valora milioane de lei, au ajuns la Întreprinderea de Stat „Codrul”, care se afla în proces de insolvabilitate. Aceste acuzații au fost aduse la adresa magistratului încă în septembrie 2014, când fostul procuror general a cerut CSM eliberarea acordului pentru ca Ciugureanu să fie urmărit penal, CSM însă a respins demersul. În iulie 2017, la patru luni după ce Mihail Ciugureanu a plecat din sistem, CSM și-a dat acordul pentru ca ex-magistratul să fie urmărit penal.

„Deşi, ulterior, închierile adoptate de respectivul magistrat erau casate de CSJ ca fiind ilegale şi neîntemeiate, iar dosarul era întors la magistrat pentru rejudecare, acesta din nou pronunţa încheieri similare”, anunța PA.

Mihail Ciugureanu a ajuns în vizorul CSM încă în 2012, când ministrul Justiției de atunci, Oleg Efrim,  a cerut sancționarea magistratului și a colegului său de la Curtea de Apel Chișinău, Grigore Zubatîi. Ultimul, fiind coleg la Curtea de Apel Chișinău cu Mihail Ciugureanu, a obligat Primăria Chișinău să-i repartizeze acestuia un teren pentru construcția casei. Hotărârea a fost considerată una ilegală, iar CSM l-a demis pe Zubatîi. Ciugureanu a rămas însă în funcție.

Detalii din hotărârea CSM din iulie 2017

În hotărârea CSM din 18 iulie 2017, în baza căreia a fost posibilă urmărirea penală pe numele lui Mihail Ciugureanu, se preciza și faptul că, pe lângă încheierile magistratului Mihail Ciugureanu, în cadrul urmăririi penale au fost acumulate probe care demonstrau implicarea lui Alexandru Ciugureanu, fiul acestuia, „în acțiunile ilicite de deposedare a bunurilor publice”.

Mai exact, în hotărâre se preciza că la 7 mai 2015 s-a organizat „o licitație trucată în complicitate cu administratorul procesului de insolvabilitate al ÎS STE „Codrul” Marcel Lungu și președintele comitetului de creditori al ÎS „STE Codrul” Oleg Alexa. În rezultatul licitației, un complex de bunuri imobile publice, situate pe terenul proprietate publică au ajuns în proprietatea agentului economic „Helexen-Group”, al cărui beneficiar este Alexandru Ciugureanu, fiul ex-judecătorului Mihail Ciugureanu. La 18 martie 2015, de către „MoldTrans-Tur” a fost depusă o cerere privind anularea licitației, iar la 18 mai 2015, judecătorul CA Chișinău Mihail Ciugureanu a emis o încheiere prin care a confirmat procesul verbal din 7 mai 2015 privind desfășurarea licitației cu strigare a complexului de bunuri și a obligat OCT Chișinău să radieze mențiunile privind notificările, interdicțiile și dreptul de gestiune economică al ÎS STE Codrul asupra bunurilor imobile cu înregistrarea noului proprietar „Helexen-Group” al cărui beneficiar este Alexandru Ciugureanu”, se menționează în hotărârea CSM din 18 iulie 2017. 

Datele publice arată că firma „Helexen-Group” nu îi are prinde fondatori și administratori pe Alexandru Ciugureanu. Anterior, ZdG a scris că Alexandru Ciugureanu este finul de cununie al fostului președinte al CSJ, Ion Druță, în privința căruia, tot la 7 decembrie 2020, CA Chișinău a decis să anuleze hotărârea CSM din 24 octombrie 2019 cu privire la sesizarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției și trimisă de CSJ la rejudecare la CA Chișinău, printr-o decizie dictată la 30 iulie 2021.

Alexandru Ciugureanu este consilier pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova în orășelul Codru, municipiul Chișinău, jurisdicție în raza căreia se află terenurile din litigiu. Tot el este fratele fostei membre CSM Carolina Mihăiluță-Ciugureanu. 

Dosar examinat de trei ani, fără a avea o sentință, la Judecătoria Chișinău

Mihail Ciugureanu a atacat în instanță hotărârea CSM la 2 august 2017. Inițial, cauza a fost examinată de completul specializat din cadrul CSJ. Ulterior, după modificarea legislației, prin încheierea CSJ din 4 aprilie 2019, cauza de contencios administrativ a fost strămutată conform competenței la CA Chişinău. De atunci, solicitarea lui Ciugureanu de a anula hotărârea CSM prin care a fost permisă pornirea urmăririi penale pe numele său a fost examinată de CA Chișinău.

La 7 decembrie 2020, un complet de judecători din care au făcut parte Vladislav Clima, Grigore Dașchevici și Maria Guzun a admis solicitarea lui Mihail Ciugureanu de a anula hotărârea CSM din 18 iulie 2017. Atunci a fost pusă pauză pe examinarea dosarului penal pe numele lui Ciugureanu, dosar care se examina de trei ani, fără a avea o sentință, la Judecătoria Chișinău.

Cum CSJ motivează decizia

CSM și PA au atacat cu recurs decizia din 7 decembrie 2020 a CA Chișinău, însă printr-o decizie dictată la 11 iulie CSJ a respins recursurile și a menținut hotărârea instanței de apel prin care a fost anulată hotărârea CSM din iulie 2017, prin care s-a permis pornirea urmăririi penale pe numele fostului magistrat, decizia fiind irevocabilă. În aceste condiții, fostul judecător Mihail Ciugureanu, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri ilegale, scapă basma curată.

Conform hotărârii, deși la momentul deschiderii ședinței CSM din 18 iulie 2017, convocată pentru examinarea sesizării procurorului general referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale și tragerea la răspundere penală a fostului judecător, au fost prezenți 9 membri, la discuții au participat doar 7 membri, după ce membrul CSM Gheorghe Avornic s-a abținut de la examinare, iar fostul procuror general Eduard Harujen nu a participat la deliberări. Astfel, a fost încălcată norma conform căreia hotărârile CSM se adoptau cu votul a 7 membri, cu prezența minimă a 8 membri.

CSJ susține că fostul procurorul general Eduard Harujen, conform sesizării, nu a solicitat eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința lui Mihail Ciugureanu, astfel rezultă că plenul CSM neîntemeiat şi-a dat acordul și la pornirea urmăririi penale în privința acestuia, ceea ce demonstrează caracterul ilegal al actului administrativ contestat

„Colegiul lărgit reține că prin adoptarea hotărârii din 18 iulie 2017, plenul CSM contrar principiului securității raporturilor juridice, a răsturnat soluția adoptată la 9 septembrie 2014, de către plenului CSM, prin hotărârea de respingere a sesizării procurorului general, Corneliu Gurin, privind eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului CA Chișinău Mihail Ciugureanu, în legătură cu pronunțarea de către acesta, cu bună știință a unei hotărâri judecătorești contrare legii”, se mai arată în decizia CSJ.

În concluzie, CSJ constată că CSM a adoptat hotărârea din 18 iulie 2017, depășind cadrul legal procesual şi în limitele competenței atribuite prin lege.