DOC/ Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată

  DOC/ Un fost magistrat învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea unor hotărâri ilegale scapă basma curată
  01 august 2021 | 11:54

  Fostul judecător de la Curtea de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri ilegale, scapă basma curată. Se întâmplă după ce la 11 iulie curent, un complet de judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut hotărârea Curții de Apel (CA) Chișinău prin care a fost anulată hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din iulie 2017, prin care s-a permis pornirea urmăririi penale pe numele fostului magistrat. 

  În ianuarie 2018, Procuratura Anticorupție (PA) anunța că ex-magistratul de la CA Chișinău Mihail Ciugureanu a fost trimis pe banca acuzaților pentru abuz de serviciu și pronunțarea cu bună-știință a patru încheieri ilegale prin intermediul cărora aproape 780 de hectare din proprietatea statului, care ar valora milioane de lei, au ajuns la Întreprinderea de Stat „Codrul”, care se afla în proces de insolvabilitate. Aceste acuzații au fost aduse la adresa magistratului încă în septembrie 2014, când fostul procuror general a cerut CSM eliberarea acordului pentru ca Ciugureanu să fie urmărit penal, CSM însă a respins demersul. În iulie 2017, la patru luni după ce Mihail Ciugureanu a plecat din sistem, CSM și-a dat acordul pentru ca ex-magistratul să fie urmărit penal.

  „Deşi, ulterior, închierile adoptate de respectivul magistrat erau casate de CSJ ca fiind ilegale şi neîntemeiate, iar dosarul era întors la magistrat pentru rejudecare, acesta din nou pronunţa încheieri similare”, anunța PA.

  Mihail Ciugureanu a ajuns în vizorul CSM încă în 2012, când ministrul Justiției de atunci, Oleg Efrim,  a cerut sancționarea magistratului și a colegului său de la Curtea de Apel Chișinău, Grigore Zubatîi. Ultimul, fiind coleg la Curtea de Apel Chișinău cu Mihail Ciugureanu, a obligat Primăria Chișinău să-i repartizeze acestuia un teren pentru construcția casei. Hotărârea a fost considerată una ilegală, iar CSM l-a demis pe Zubatîi. Ciugureanu a rămas însă în funcție.

  Detalii din hotărârea CSM din iulie 2017

  În hotărârea CSM din 18 iulie 2017, în baza căreia a fost posibilă urmărirea penală pe numele lui Mihail Ciugureanu, se preciza și faptul că, pe lângă încheierile magistratului Mihail Ciugureanu, în cadrul urmăririi penale au fost acumulate probe care demonstrau implicarea lui Alexandru Ciugureanu, fiul acestuia, „în acțiunile ilicite de deposedare a bunurilor publice”.

  Mai exact, în hotărâre se preciza că la 7 mai 2015 s-a organizat „o licitație trucată în complicitate cu administratorul procesului de insolvabilitate al ÎS STE „Codrul” Marcel Lungu și președintele comitetului de creditori al ÎS „STE Codrul” Oleg Alexa. În rezultatul licitației, un complex de bunuri imobile publice, situate pe terenul proprietate publică au ajuns în proprietatea agentului economic „Helexen-Group”, al cărui beneficiar este Alexandru Ciugureanu, fiul ex-judecătorului Mihail Ciugureanu. La 18 martie 2015, de către „MoldTrans-Tur” a fost depusă o cerere privind anularea licitației, iar la 18 mai 2015, judecătorul CA Chișinău Mihail Ciugureanu a emis o încheiere prin care a confirmat procesul verbal din 7 mai 2015 privind desfășurarea licitației cu strigare a complexului de bunuri și a obligat OCT Chișinău să radieze mențiunile privind notificările, interdicțiile și dreptul de gestiune economică al ÎS STE Codrul asupra bunurilor imobile cu înregistrarea noului proprietar „Helexen-Group” al cărui beneficiar este Alexandru Ciugureanu”, se menționează în hotărârea CSM din 18 iulie 2017. 

  Datele publice arată că firma „Helexen-Group” nu îi are prinde fondatori și administratori pe Alexandru Ciugureanu. Anterior, ZdG a scris că Alexandru Ciugureanu este finul de cununie al fostului președinte al CSJ, Ion Druță, în privința căruia, tot la 7 decembrie 2020, CA Chișinău a decis să anuleze hotărârea CSM din 24 octombrie 2019 cu privire la sesizarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției și trimisă de CSJ la rejudecare la CA Chișinău, printr-o decizie dictată la 30 iulie 2021.

  Alexandru Ciugureanu este consilier pe listele Partidului Socialiștilor din R. Moldova în orășelul Codru, municipiul Chișinău, jurisdicție în raza căreia se află terenurile din litigiu. Tot el este fratele fostei membre CSM Carolina Mihăiluță-Ciugureanu. 

  Dosar examinat de trei ani, fără a avea o sentință, la Judecătoria Chișinău

  Mihail Ciugureanu a atacat în instanță hotărârea CSM la 2 august 2017. Inițial, cauza a fost examinată de completul specializat din cadrul CSJ. Ulterior, după modificarea legislației, prin încheierea CSJ din 4 aprilie 2019, cauza de contencios administrativ a fost strămutată conform competenței la CA Chişinău. De atunci, solicitarea lui Ciugureanu de a anula hotărârea CSM prin care a fost permisă pornirea urmăririi penale pe numele său a fost examinată de CA Chișinău.

  La 7 decembrie 2020, un complet de judecători din care au făcut parte Vladislav Clima, Grigore Dașchevici și Maria Guzun a admis solicitarea lui Mihail Ciugureanu de a anula hotărârea CSM din 18 iulie 2017. Atunci a fost pusă pauză pe examinarea dosarului penal pe numele lui Ciugureanu, dosar care se examina de trei ani, fără a avea o sentință, la Judecătoria Chișinău.

  Cum CSJ motivează decizia

  CSM și PA au atacat cu recurs decizia din 7 decembrie 2020 a CA Chișinău, însă printr-o decizie dictată la 11 iulie CSJ a respins recursurile și a menținut hotărârea instanței de apel prin care a fost anulată hotărârea CSM din iulie 2017, prin care s-a permis pornirea urmăririi penale pe numele fostului magistrat, decizia fiind irevocabilă. În aceste condiții, fostul judecător Mihail Ciugureanu, învinuit de abuz în serviciu și pronunțarea cu bună-știință a unor încheieri ilegale, scapă basma curată.

  Conform hotărârii, deși la momentul deschiderii ședinței CSM din 18 iulie 2017, convocată pentru examinarea sesizării procurorului general referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale și tragerea la răspundere penală a fostului judecător, au fost prezenți 9 membri, la discuții au participat doar 7 membri, după ce membrul CSM Gheorghe Avornic s-a abținut de la examinare, iar fostul procuror general Eduard Harujen nu a participat la deliberări. Astfel, a fost încălcată norma conform căreia hotărârile CSM se adoptau cu votul a 7 membri, cu prezența minimă a 8 membri.

  CSJ susține că fostul procurorul general Eduard Harujen, conform sesizării, nu a solicitat eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința lui Mihail Ciugureanu, astfel rezultă că plenul CSM neîntemeiat şi-a dat acordul și la pornirea urmăririi penale în privința acestuia, ceea ce demonstrează caracterul ilegal al actului administrativ contestat

  „Colegiul lărgit reține că prin adoptarea hotărârii din 18 iulie 2017, plenul CSM contrar principiului securității raporturilor juridice, a răsturnat soluția adoptată la 9 septembrie 2014, de către plenului CSM, prin hotărârea de respingere a sesizării procurorului general, Corneliu Gurin, privind eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului CA Chișinău Mihail Ciugureanu, în legătură cu pronunțarea de către acesta, cu bună știință a unei hotărâri judecătorești contrare legii”, se mai arată în decizia CSJ.

  În concluzie, CSJ constată că CSM a adoptat hotărârea din 18 iulie 2017, depășind cadrul legal procesual şi în limitele competenței atribuite prin lege.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură