Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Răspunsul oferit de președinta…

DOC Răspunsul oferit de președinta CC deputatului care a solicitat revizuirea Hotărârii CC privind conceptul de „formalizare a majorității parlamentare”

Președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a venit cu un răspuns oficial la demersul făcut de către deputatul Oazu Nantoi către judecătorii Înaltei Curți, prin care a solicitat să fie examinată posibilitatea revizuirii Hotărârii Curții Constituționale nr. 23 din 6 august 2020 în ceea ce privește conceptul de „formalizare a majorității parlamentare”.

În răspunsul președintei CC, Domnica Manole, se menționează că potrivit articolului 72 alin. (1) din Codul jurisdicției constituționale, revizuirea unei Hotărâri a CC se efectueaza doar la inițiativa Curții Constituționale (CC), prin decizie, adoptată cu votul majorității judecătorilor ei.

Tot în răspunsul oficial se menționează că demersul deputatului va fi expediat judecătorilor Curții Constituționale pentru ca aceștia să-l poată studia separat.

Răspunsul oficial formulat de către președinta CC:

Sursa: ZdG

La 11 februarie curent, deputatul Oazu Nantoi a anunțat că a depus un demers la Curtea Constituțională (CC) prin care a solicitat să fie examinată posibilitatea revizuirii Hotărârii Curții Constituționale nr. 23 din 6 august 2020 în ceea ce privește conceptul de „formalizare a majorității parlamentare”.

În argumentarea solicitării făcute către Curtea Constituțională (CC), parlamentarul menționează că Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015 prin care se introduce conceptul de „formalizare a majorității parlamentare” a fost adoptată ținându-se cont de faptul că, la acel moment, președintele R. Moldova era ales de către Parlament, însă, ulterior a fost schimbată modalitatea de alegere a șefului statului, astfel că preşedintele R. Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.