Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Guvernul urmează să aprobe…

DOC Guvernul urmează să aprobe în ședința de mâine Avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la CSJ

Cabinetul de miniștri va examina miercuri, 15 septembrie, Avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Principalele modificări operate la Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție:

Art. I. – Legea nr.789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiţie (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr.15-17, art.64), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 7 aliniatul (3), propoziția a doua va avea următorul cuprins: ”În cazul cînd nu este desemnat vicepreşedintele care va exercita funcţiile Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în absenţa acestuia, funcţiile în cauză sînt exercitate de către vicepreședintele desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii.”

La articolul 91, alineatele (3) și (4) vor avea următorul cuprins:
”(3) În cazul survenirii vacanţei funcţiei, inclusiv în cazul expirării mandatului Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, interimatul funcţiei acestuia se asigură de către un judecător desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii.

(4) În cazul survenirii vacanţei funcţiei, inclusiv în cazul expirării mandatului vicepreşedintelui Curţii Supreme de Justiţie preşedinte al colegiului, interimatul funcţiei acestuia se asigură de către vicepreşedintele colegiului respectiv, iar în lipsa acestuia, de către un judecător desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii”. 

Potrivit autorilor inițiativei, deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), proiectul de lege are drept scop aducerea reglementărilor legale în domeniul administrării Curții Supreme de Justiție (CSJ) în conformitate cu standardele constituționale în domeniul justiției și, implicit, restabilirea controlului Consiliului Superior al Magistraturii asupra procesului de asigurare a administrării Curții Supreme de Justiție, în cazul survenirii interimatului funcțiilor administrative.

Or, potrivit principiilor constituționale de colaborare dintre legislativ și Consiliul Superior al Magistraturii în domeniul organizării Curții Supreme de Justiție, în sensul art. 116 alin. (4) din Constituție, prezența Consiliului Superior al Magistraturii în procesul decizional este obligatorie, iar orice mecanism juridic care ar avea drept scop limitarea atribuțiilor funcționale ale acestuia sau lipsirea acestora de substanță urmează a fi reținut ca fiind neconform standardelor constituționale de colaborare în domeniul justiției.

„Guvernul reține că proiectul propus nu prevede nici un criteriu, în baza căruia vor fi selectate persoanele respective. Pentru a exclude arbitrariul și subiectivismul ce ar putea să apară în procesul de selectare a persoanelor
potrivite pentru a exercita temporar funcțiile de conducere din Curtea Supremă de Justiție, se recomandă includerea criteriilor respective în proiect”, se menționează în Avizu Guvernului.

Avizul Guvernului:

Proiectul de lege înaintat de către deputații PAS: