Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ După un ping-pong între…

DOC După un ping-pong între Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel, magistrații de la CSJ au decis cine va examina cererea socialiștilor împotriva ANRE în legătură cu intrarea în vigoare a tarifului la gaz aprobat acum 6 luni

După șase luni de la intrarea în vigoare a tarifului la gaz aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) în luna ianuarie 2022 și după un schimb de pase între Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au decis cine va examina cererea socialiștilor împotriva ANRE.

Astfel, CSJ a decis că judecătorii de la Curtea de Apel sunt cei care vor examina cerere prin care socialiștii au solicitat în instanță anularea unui punct din hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 28 ianuarie 2022, mai exact punctul(4) care prevede ca noul tarif deși a fost aprobat la 28 ianuarie curent, să fie aplicat în facturi în mod reversibil, adică începând cu 1 ianuarie 2022.

Mai exact, în încheierea CSJ se menționează că studiind materialele dosarului, completul specializat pentru examinarea acţiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie consideră ca fiind de competența Curtea de Apel Chișinău să examineze prezenta acţiune de contencios administrativ.

Încheierea CSJ nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Încheierea integrală:


Socialiștii au depus cererea în instanța de judecată la 21 februarie curent. Prin încheierea din 28 februarie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, s-a dispus strămutarea cauzei de contencios administrativ după competență materială la Curtea de Apel Chișinău.

Astfel, după patru luni, prin încheierea din 16 iunie 2022 a Curții de Apel Chișinău, s-a suspendat procesul și s-a transmis cauza la Curtea Supremă de Justiție pentru soluționarea conflictului negativ de competență.


La 28 ianuarie 2022 ANRE a aprobat prețul final de 14 lei și 06 bani fără TVA pentru un metru cub de gaze naturale, adică 15 lei și 18 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale. În hotărârea ANRE se menționa că tarif va fi afișat în facturi din 1 ianuarie.

De atunci, ANRE a aprobat noi prețuri la gazele naturale. Din 12 august, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.