(doc) Dosarul Filat, necenzurat: nume de persoane, denumiri de firme și sute de milioane de lei – Ziarul de Gardă
 • (doc) Dosarul Filat, necenzurat: nume de persoane, denumiri de firme și sute de milioane de lei

  (doc) Dosarul Filat, necenzurat: nume de persoane, denumiri de firme și sute de milioane de lei
  de
  17 ianuarie 2018 | 17:59

  Pentru a-l ajuta pe Ilan Șor să preia controlul asupra „Băncii de Economii” S.A., a-i asigura prosperitatea afacerii cu magazine duty-free și a-i promova interesele în diferite domenii, ex-premierul Vladimir Filat a fost remunerat ilicit de primarul de Orhei cu peste 300 de milioane de lei. Filat a beneficiat de zboruri la Paris, Geneva, Manchester, Kiev sau București, alături de membri ai familiei sau colegi de partid, a primit drept cadouri șase mașini și un card bancar cu 2,6 milioane de lei în cont. Omul de afaceri Ilan Șor a achitat serviciile hoteliere în SUA (New York) și Elveţia pentru fiul lui Vlad Filat și i-a cumpărat acestuia un ceas de model „Richard Mille” în valoare de două milioane de lei. Cei doi nu au făcut tranzacții directe, ci prin persoane și firme intermediare. Astfel, Șor a transmis banii prin intermediul firmelor sale din Moldova, Letonia, Seychelles sau Marea Britanie pe conturile firmelor afilitate lui Vlad Filat și a nașului și cumnatului său, Ion Rusu.  

  Informațiile se regăsesc în decizia motivată a Curții Supreme de Justiție prin care este respins recursul în anulare în dosarul Filat, ultima cale națională de atac a sentinței de condamnare la nouă ani de închisoare pe numele ex-premierului. Decizia CSJ nu este anonomizată și dă posibilitatea identificării persoanelor și firmelor vizate în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență deschis pe numele lui Filat în urma unui autodenunț depus în 2015 de Ilan Șor.

  La începutul lunii aprilie 2013, Vlad Filat, fiind în funcția de premier al R. Moldova, a pretins de la Ilan Șor un automobil de model Porsche Cayenne cu o valoare de peste 1,2 milioane de lei. Mașina a fost transmisă prin intermediul lui Iurie Stratan, pentru ca Vlad Filat, în detrimentul protejării proprietății statului, să accepte tranzacția prin care compania „ROSEAU ALLIANCE” LLP, gestionată de Ilan Şor, să preia fictiv drept datorie, deficitul financiar de aproximativ un miliard de lei înregistrat de „Banca de Economii” S.A., bancă la care statul deținea la acel moment 56,13%.

  Alte două automobile, Porsche Macan S Diesel MY și Volkswagen Touareg, cu o valoare de 2,1 milioane de lei, au ajuns la Vlad Filat, în aprilie 2013 și, respectiv, iulie 2013 după ce liderul PLDM i-a dat asigurări lui Ilan Șor că are influență asupra premierului de atunci Iurie Leancă, viceministrului Finanțelor Victor Barbăneagră, șefului Cancelariei de Stat Victor Bodiu şi asupra altor persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului în vederea determinării acestora să organizeze, să susţină şi să desfăşoare emisia suplimentară de acţiuni la „Banca de Economii” S.A., fără participarea statului, condiţionându-l pe Ilan Şor cu impunerea procurării acţiunilor emise de către companiile gestionate de ultimul.

  Publicitate

  Prin intermediul mijlocitorilor Ilan Șor i-a transmis alte trei automobile lui Vlad Filat: două mașini Volkswagen Touareg fabricate în 2013 și o Toyota Land Cruiser 200 din același an.

  La scurt timp după punerea sub acuzare a lui Vlad Filat, instanța a pus sechestru pe mașinile ex-premierului. Sursa foto: moldova.org

  Vlad Filat a beneficiat de la Ilan Șor de servicii de transport aerian, asumându-şi obligația faţă de acesta ca să-i protejeze activitatea firmei „Dufremol” SRL, iar în caz de necesitate să influențeze factorii de decizie din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne şi pe primul-ministru.

  La 29 septembrie 2013, Vlad Filat, Liliana Palihovici, Vadim Pristrinciuc şi Sergiu Burcă au zburat la Manchester cu „Nobil Air” SRL, compania lui Ilan Șor, redenumită ulterior în „Classica Air” SRL. La Chișinău, cu același avion au revenit Vladimir Filat, Vadim Pistrinciuc şi Sergiu Burcă. Cursa Chişinău-Manchester-Chişinău l-a costat pe Ilan Șor 190 380 de mii de lei.

  Între 16-17 noiembrie 2013, Vlad Filat alături de Olesea Iovu, însoțiți de garda de corp a ex-premeirului, Tudor Popovici, au călătorit la Geneva. Cursa, de asemenea, fiind comandată și plătită, cu 137 024 de lei, de Șor.

  În dimineața zilei de 7 decembrie 2013, Filat, însoțit de garda sa de corp Tudor Popovici, purtătorul său de cuvânt Igor Volniţchi, Briec Nicolas, Jean Henri, Charles Andre şi Jurgelevicius Darius au zburat la Kiev, iar în seara aceleiași zile au revenit la Chișinău. Cursa „Nobil Air” SRL a costat 32 000 de lei și a fost plătită, de asemenea, de Ilan Șor.

  Între 7-12 ianuarie 2014, Filat, fosta sa soție Angela Gonța și paza de corp Tudor Popovici, au călătorit la Paris cu aceeași companie aeriană deținută de Șor. Cel din urmă a plătit cheltuielile de 181 205 lei pentru cursa respectivă.

  Ilan Șor a fost cel care a plătit cursa Chișinău-Tel-Aviv-Chișinău din 18-19 aprilie 2014, când a fost adus Focului Haric. Din delegația care au adus lumina sfântă la Chișinău au făcut parte Vlad Filat și paza sa de corp, mitropolitul Vladimir, cu numele său de mirean Nicolae Cantarean, secretarul mitropolitan Vadim Cheibaş, protoiereul mitrofor Veaceslav Şpac, secretarul Guvernului, Eduard Banaruc și I. Păduraru. Călătoria la locurile sfinte a costat 450 000 de lei.

  Publicitate

  Din contul lui Ilan Șor, Filat a zburat la București pe 3 și 15 mai 2014, însoțit de garda sa de corp.

  Cu 1 134 435 de lei Ilan Șor a achitat serviciile hoteliere ale fiului ex-premierului condamnat, Vlad-Luca Filat, la „Mondrian Soho” din New York și „Grand Hotel Park” din Elveţia. Fiul lui Vlad Filat a primit și un cadou de 2 024 00 de lei de la Ilan Șor, un un ceas de model „Richard Miile RM 061”.

  Hotelul din New York în care a fost cazat fiul lui Vlad Filat. Sursa foto: boutiquehotelnews.com

  În martie 2013, Filat a primit de la Șor un card bancar cu peste două milioane de lei în cont pe numele lui Tudor Negru.

  Pentru a-l ajuta pe Ilan Șor să preia controlul asupra „Băncii de Economii” S.A, prin intermediul fostului şef al Cancelariei de Stat, Victor Bodiu, l-a determinat pe fostul vice-ministru al finanțelor, Victor Barbăneagră, care deținea şi calitatea de membru al Comisiei pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiţionale de privatizare a proprietăţii publice să accepte şi să promoveze preluarea a 22% din acţiunile S.A. „Banca de Economii” de către companii controlate de facto de către Ilan Şor, precum ÎCS „Sisteme Informaţionale Integrale” SRL.

  Drept urmare a implicării lui Vlad Filat, la 4 septembrie 2013 Comisia Națională a Pieței Financiare a înregistrat emisia suplimentară de acţiuni la S.A. „Banca de Economii” în valoare de 80 249 700 de lei, fapt prin care statului i-au fost aduse prejudicii în proporții deosebit de mari.

  Pentru acţiunile întreprinse în vederea obţinerii de către Ilan Şor a controlului asupra S.A. „Banca de Economii” care urma să-i ofere ultimului accesul la gestionarea fluxurilor financiare din instituţia financiară nominalizată, în special, la acordarea creditelor, Vladimir Filat a pretins şi a primit personal, precum şi prin mijlocitorul Ion Rusu, cumnatul și nașul său de cununie, prin implicarea mai multor agenți economici, mijloace bănești în proporții deosebit de mari.

  În decizia CSJ mai scrie că Vladimir Filat a beneficiat de 320 941 414 lei „prin intermediul companiilor nerezidente care sunt gestionate de facto de către acesta prin intermediul persoanelor interpuse şi anume, Ion Rusu, Vladimir Rusu, Costea Costică, Alin Dor Ciocoiu, Ciprian Cucoş şi Sergiu Ciuntu şi anume: „AWA TRADE CO LTD” SRL; „RODOS OVERSEAS LTD”; „OVERSEAS PROPERTY SOLUTIONS LTD”, „ALDGATE TRADING LP”; „SC EAST GLOBAL BUSINESS” SRL; „BUSINESS ESTÁTE INVESTMENT LTD” SRL; SC „NEXT ESTÁTE INVESTMENT”SRL; „OPERARIUS” SRL”.

  În același act este precizat că vinovăția inculpatului a fost pe deplin demonstrată, inclusiv de declaraţiile martorilor Ilan Şor, Ion Rusu, Sergiu Albot, Viorel Bîrcă, Sergiu Ciuntu, Ion Cojocaru, Leancă Iurie, Bodiu Victor, Victor Barbăneagră, Artur Gherman și Dorin Drăguţanu.

  Instanţa de recurs în anulare a constatat că nu au fost identificate „erori de drept comise de către instanțele inferioare care ar indica la existența unui viciu fundamental în cauză ce ar afecta hotărârile irevocabile”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Un fost angajat de la „Spații Verzi” afirmă că primea indicații de la conducerea întreprinderii să defrișeze copaci fără întocmirea actelor necesare

  Nicolae Melnic, un fost maistru pe defrișări în cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, sectorul Ciocana, susține că a primit indicații la telefon de la conducerea întrepr…
  VIDEO/ Un fost angajat de la „Spații Verzi” afirmă că primea indicații de la conducerea întreprinderii să defrișeze copaci fără întocmirea actelor necesare

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler