Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Deputata Marina Tauber, constatată…

DOC Deputata Marina Tauber, constatată de ANI cu diferență substanțială nejustificată între averea, veniturile obținute și cheltuielile realizate în doi ani. Ce riscă parlamentara

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță vineri, 10 noiembrie, că a finalizat controlul averii și intereselor personale în privința Marinei Tauber, deputată a fostului partid „Șor” declarat neconstituțional, cercetată în dosarul privind „acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat”.

Inspectorii de integritate au verificat modificările patrimoniale intervenite până la data de 31 martie 2020. Astfel că, potrivit ANI, în cadrul procedurii de control s-a constatat prezența unei diferențe substanțiale în mărime totală de 324 814,17 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate în perioada 01 august 2016-31 decembrie 2018.

„Diferența substanțială a fost generată de alimentarea cu numerar a conturilor de card avute în gestiune, inclusiv de credit și achitarea serviciilor de către subiectul supus controlului”, se spune într-un comunicat ANI.

Subiectul are dreptul de a contesta actul de constatare, iar confiscarea averii nejustificate se dispune doar printr-o hotărâre irevocabilă a instanței de judecată.

În cazul în care actul de constatare va rămâne definitiv, Tauber ar putea fi decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor elective, pe o perioadă de 3 ani.

Anterior, ZdG a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezeau nedumeriri.