Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Declarația de abținere a…

DOC Declarația de abținere a magistratului Stelian Teleucă de la examinarea dosarului lui Șor de la CA Chișinău a fost respinsă. Motivul pentru care judecătorul a solicitat abținerea

Declarația de abținere depusă de magistratul Stelian Teleucă de la examinarea dosarului, în instanța de apel de la Chișinău, în care este cercetat Ilan Șor, deputat dat în căutare, a fost respinsă.

Magistratul a înaintat cererea în acest sens la prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul lui Șor, desfășurată luni, 13 septembrie, principalul motiv invocat fiind „atragerea situațiilor de incompatibilitate evidente” în contextul în care judecătorul susține că deține acțiuni la Banca de Economii, una dintre cele trei bănci cu probleme implicată în dosarul lui Șor.

Colegiul penal al Curții de Apel, în componența magistraților Silvia Gîrbu, Denis Băbălău și Galina Moscalciuc au examinat și respins la 14 septembrie curent declarația de abținere înaintată de magistratul Stelian Teleucă de la examinarea cauzei în instanța de apel.

Încheierea nu este susceptibilă căilor de atac.

ZdG a obținut încheierea integrală a Colegiului penal al Curții de Apel:

Declarația de abținere formulată de magistratul Stelian Teleucă a fost înaintată la 13 septembrie către magistrata Ana Panov, președinta interimară a Curții de Apel Chișinău, la acel moment.

În document, Teleuca susține că a formulat o declarația de abținere din motive de „incompatibilitate”, declarând că deține conturi de valori mobiliare, mai exact acțiuni, deschise la Societatea pe Acțiuni „Banca de Economii”, ultima fiind parte civilă în cauza penală în care este cercetat Șor.

„Societatea pe Acțiuni „Banca de Economii” (…) este parte civilă în prezenta cauză penală, căreia i-a fost cauzat prejudiciu în urma comiterii infracțiunii, respectiv sunt afectat direct de aceste acțiuni infracționale care au generat una din cauzele falimentării băncii, în privința căreia este derulată procedura de insolvabiliate, afectând direct valoarea de piață a acțiunilor ce-mi aparțin, situație care la moment atrage după sine starea de incompatibilitate (…)”.

Consider că examinarea în ordine de apel a cauzei penale în privința inculpatului Șor Ilan învinuit în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5) și art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal, de către subsemnat ar atrage inevitabil situații de incompatibilitate evidente, motiv din care înaintez prezenta declarație de abținere la caz”, menționează magistratul în declarația de abținere formulată la 13 septembrie curent”, menționează magistratul in declarația de abținere.

Declarația de abținere înaintată de judecătorul Teleucă:

Prima ședință de la Curtea de Apel Chișinău programată pentru luni, 13 septembrie, a fost întreruptă până pe 21 septembrie, ora 10:00, din cauza declarației de abținere depusă de Teleucă, care face parte din completul de judecători care examinează dosarul.

Ședința de examinare a dosarului lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, va continua marți, 21 septembrie, cu începere de la ora 10:00.

La 25 august curent, reprezentanții CA Chișinău au publicat un comunicat despre repartizarea dosarului, însă nu au anunțat și numele magistraților care vor examina cauza.

Surse ale ZdG ne-au comunicat atunci că Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac sunt magistrații care fac parte din completul de judecători căruia i-a fost repartizat dosarul Șor spre examinare, dar și că Ion Bulhac a fost numit judecător-raportor pe caz. Detalii aici.

La 20 august, după 10 tentative eșuate, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Citiți și: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Ilan Șor, care acum doi ani a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare, este deputat în Parlamentul de la Chișinău pe listele Partidului Politic Șor, fiind ales și președintele acestei fracțiuni parlamentare.

Citiți și: Oficial! Șor se află în Israel. Șeful INTERPOL din R. Moldova enunță două posibilități privind reținerea acestuia

Detalii despre judecătorii din completul de la Curtea de Apel care examinează dosarul lui Șor