DOC/ Cum un executor judecătoresc din dosarul „laundromatul rusesc” scapă de pedeapsă

Executorul judecătoresc Svetlana Mocan scapă de pedeapsă la cinci ani după ce a fost deferită justiției sub acuzații de abuz de serviciu, soldat cu urmări grave, în dosarul „laundromatul rusesc”. Recent, Curtea de Apel Chișinău a decis că faptele Svetlanei Mocan constituie o contravenție, al cărei termen de prescripție de tragere la răspundere a expirat. Între timp, de mai bine de doi ani, Svetlana Mocan se află în căutare internațională într-un alt dosar care vizează spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din R. Moldova.

Svetlana Mocan a fost trimisă pe banca acuzaților în 2014, în dosarul, fiind învinuită de Procuratura Anticorupţie că între 2011-2014, activând în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti Centru, a săvârşit abuz de serviciu la executarea ilegală a ordonanţelor emise de Judecătoriile sectoarelor Centru, Ciocana, Râşcani, Buiucani, Botanica ale capitalei, Judecătoriile raioanelor Comrat, Căuşeni, Drochia, Ungheni, Teleneşti, precum şi Judecătoria Economică de Circumscripţie, inclusiv prin falsificarea a mai bine de 40 de ordonanţe.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru BC „Moldinconbank” SA din Chişinău, învinuita a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei MDL de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Procurorii au solicitat condamnarea inculpatei la patru ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de opt ani.

În martie 2016, Svetlana Mocan a fost achitată de prima instanță. Peste un an, Curtea de Apel Chișinău a schimbat însă hotărârea primei instanțe și a condamnat-o pe Mocan la cinci ani de înschisoare într-un penitenciar de tip semiînchis, cu cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și exercita activități legate de circulația mijloacelor bănești și fixe pe un termen de zece ani. Nemulțumită de pedeapsă, Mocan a constestat decizia la CSJ, care a trimis dosarul la rejudecare, la Curtea de Apel Chișinău.

Pe 1 martie 2019, completul de judecată format din judecătorii Oxana Robu, Silvia Vrabii și Stelian Teleucă a încetat procesul penal, calificând acțiunile Svetlanei Mocan drept contravenție. Procesul contravențioal însă a fost încetat „pe motivul intervenirii termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențială”.

Instanța constată că Svetlana Mocan, în funcție de execurot judecătoresc, a acceptat 33 de cereri privind intentarea unor proceduri de executare ilegale de la persoane neîmputernicite în modul corespunzător, a intentat proceduri de executare ilegal în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova, a efectuat acţiuni de executare silită fără a informa debitorii nerezidenți și a dispus încasarea mijloacelor
băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei MDL, de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi. Totodată, magistrații consideră că aceste fapte nu constituie temei pentru tragerea la răspundere penală a executorului judecătoresc.

Judecătorii motivează recalificarea infracțiunii din una penală în una contravențională prin faptul că prin acțiunile sale nu au fost aduse daune, acestea nu s-au soldat cu urmări grave, nu există probe că prin acțiunile respective a fost prejudiciată imaginea instituției executorilor judecătorești și „lipsesc careva probe ce ar confirma că Mocan Svetlana ar fi pretins/primit careva onorarii ca rezultat al intentării procedurilor de executare, efectuării acțiunilor de executare silită”.

Svetlana Mocan, potrivit avocatului Ion Vîzdoaga, nu a fost prezentă la pronunțarea deciziei instanței de apel.

Decizia este una executorie și poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție timp de 30 de zile.

În 2017, Svetlana Mocan a fost anunțată în căutare internațională, în dosarul în care alți 14 magistrați și doi executori judecătorești, au fost deferiți justiției, fiind acuzaţi de implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova. Acest dosar nu are o finalitate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *