Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ respinge recursul familiei…

DOC CSJ respinge recursul familiei lui Dumitru Jomir, tânărul omorât în bătaie la Costești, în legătură cu reducerea pedepsei în cazul principalului învinuit. Decizia pronunțată în cazul recursului minorului condamnat la un an de închisoare

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul avocatului Vadim Vieru în numele familiei lui Dumitru Jomir, tânărul omorât în bataie la Costești, de Anul Nou 2020, în legătură cu casarea parțială a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care i-a fost redusă pedeapsa cu 160 de zile principalului învinuit Simion Midoni.

O decizie în acest sens a fost pronunțată la 7 mai curent de către un complet de judecători de la CSJ format din magistrații Iurie Diaconu, Ion Guzun și Liliana Catană.

„În prezența circumstanțelor descrise, Colegiul penal consideră legală concluzia instanței de apel referitor la pedeapsa cu închisoarea aplicată inculpatului care este proporțională faptelor comise de către inculpat. Referitor la recursul ordinar declarat de către avocatul Vieru Vadim în numele succesorului părţii vătămate, Colegiul penal statuează că, ultimul invocă ca temei de recurs dispozițiile art. 427 alin. (1) pct. 6) şi 15) Cod de procedură penală, care stipulează că hotărârea atacată nu cuprinde motivele pe care se întemeiază soluţia, exprimându-şi dezacordul cu decizia atacată în latura civilă”, se arată în decizia CSJ.

Tot prin această decizie, CSJ a respins și recursul avocatului minorului învinuit și condamnat la un an de închisoare în cazul morții lui Dumitru Jomir, împotriva deciziei Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 13 octombrie 2020 privind condamnarea minorului la închisoare cu executare. Astfel, minorul va trebui să-și ispășească pedeapsa stabilită de instanța de apel.

„În prezența circumstanțelor descrise, Colegiul penal consideră legală concluzia instanței de apel referitor la pedeapsa cu închisoarea aplicată inculpatului care este proporțională faptelor comise de către inculpat”, se menționeză în decizia CSJ.

În context, CSJ a respins recursul avocatului succesoarei părții vătămate, Parascovia Levinte, mătușa lui Dumitru Jomir, în legătură cu casarea parțială a deciziei de apel și respectiv acordarea unui prejuduciu material mai mare rudelor tânărului omorât în bătaie.

„În speță, instanța de apel just a considerat suma de 400 000 lei dispusă de a fi încasată de la inculpaţi în beneficiul succesorului părții vătămate drept una echitabilă, care corespunde suferințelor psihice suportate de aceasta în urma acțiunilor inculpatului, or suma de 60 000 Euro solicitată este una exagerată”, se menționează în decizia CSJ.

Decizia integrală:

În ianuarie 2021, avocatul familiei lui Dumitru Jomir a depus un recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în legătură cu decizia Curții de Apel Chișinău prin care i-a fost redusă pedeapsa cu 160 de zile principalului învinuit Simion Midoni, iar pentru cel de-al doilea învinuit, minorul de 17 ani, care inițial s-a ales doar cu o amendă, a dispus un an de pușcărie în Penitenciarul nr. 10 pentru minori din Goian.

Ziarul de Gardă a scris în ianuarie 2021 despre faptul că minorul învinuit și condamnat la un an de închisoare în cazul omorului lui Dumitru Jomir, tânărul ucis în bătaie la Costești, a fugit din R. Moldova înainte ca să fie reținut de Poliție și încarcerat pentru a-și ispăși pedeapsa. Atunci, rudele părții vătămate, dar și avocatul familiei lui Dumitru Jomir, au menționat pentru Ziarul de Gardă că minorul ar fi plecat în Marea Britanie înainte ca să fie pusă în aplicare sentința emisă de către magistrații de la Curtea de Apel care prevedea o pedeapsă de un de închisoare cu executare în penitenciarul nr. 10 din Goian.

Înainte de a dispărea din vizorul autorităților pentru a fi încarcerat ca să-și ispășească pedeapsa cu închisoare, minorul învinuit și condamnat în cazul morții lui Dumitru Jomir, a depus recurs la CSJ împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău.

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au examinat marți, 13 octombrie 2020, în ședință, recursul depus împotriva sentinței de condamnare primită de cei doi tineri învinuiți de omorul lui Dumitru Jomir, tânărul ucis în bătaie la Costești. Astfel, lui Simion Midoni, tânărul învinuit de omorul lui Dumitru Jomir, condamnat de prima instanță la 13 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip închis, i-a fost redusă pedeapsa cu 160 de zile, iar cel de-al doilea învinuit, minorul de 17 ani, care inițial s-a ales doar cu o amendă, a fost condamnat la un an de pușcărie în Penitenciarul nr. 10 pentru minori din Goian.

În prima instanță, la 27 iunie 2020, Judecătoarea Corina Albu de la Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni, i-a aplicat, prin cumul, o pedeapsă de 13 ani de închisoare în penitenciar de tip închis lui Simion Midoni și o amendă în sumă de 40 de mii de lei minorului de 17 ani, celălalt participant la bătaie.

În 2019, în noaptea de Revelion, Dumitru Jomir din localitatea Costești, Ialoveni, a fost bătut cu cruzime de câțiva consăteni. Cinci zile mai târziu acesta a decedat la spital. Avea doar 21 de ani și era singurul sprijin al familiei.