Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a anulat amenzile…

DOC CSJ a anulat amenzile aplicate de CA Chișinău avocaților lui Șor pentru că nu s-au prezentat la ședința de judecată de la instanța de apel

Fără amenzi pentru avocații Colenco Aureliu, Calaida Denis și Balan Iulian, apărătorii fugarului Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, care nu s-au prezentat la ultimele ședințe de la instanța de apel și pentru care procurorii au solicitat sancțiuni.

Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ), format din magistrații Iurie Diaconu, Victor Boico și Liliana Catan au admis recursul declarat de către cei trei apărători ai lui Șor, au casat integral încheierea protocolară a Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău din 19 octombrie 2021 privind sancționarea celor trei avocați cu amendă judiciară în mărime de 20 unităţi convenţionale, mai exact 1000 de lei, şi a dispus încetarea procedurii privind amenda judiciară.

Încheierea în acest sens a fost emisă de CSJ la 4 noiembrie curent și este irevocabilă.

Decizia integrală a CSJ:

Cei trei avocați au fost amendați de magistrații Curții de Apel Chișinău Ion Bulhac, Silvia Gîrbu și Marcel Juganari, cei care examinează dosarul lui Șor în instanța de apel, la solicitarea procurorilor de caz, care au cerut ca cei trei avocați să fie sancționați cu câte o mie de lei pentru faptul că nu s-au prezentat la ultimele ședințe de judecată. Tot atunci, în acest context, magistrații au dispus și un apărător din oficiu pentru Șor.

Atunci, solicitată de ZdG procurora de caz Mariana Botezatu a menționat că prin neprezentarea la ședințele de judecată apărătorii lui Șor tergiversează examinarea cauzei penale, cerând în acest sens ca în privința celor trei să fie aplicată amenda judiciară și respectiv lui Șor să-i fie oferit un avocat de stat. Tot atunci, într-un comentariu pentru ZdG, Denis Calaida, unul dintre apărătorii lui Ilan Șor a menționat că decizia magistraților de-ai amenda este „neîntemeiată și ilegală” și că o vor ataca în instanța superioară, lucru pe care avocații lui Șor l-au și făcut.

De la strămutarea dosarului lui Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău, au fost desfășurate cinci ședințe, toate însă fiind anulate.

Ultima ședința de judecată de la Curtea de Apel (CA) Chișinău programată pentru joi, 23 septembrie, în dosarul lui Ilan Șor, a fost amânată după ce magistrații CA au acceptat cererea de abținere înaintată de către judecătoarea Galina Moscalciuc. Detalii aici

Astfel, Galina Moscalciuc, care a venit să-l înlocuiască pe magistratul Stelian Teleuca în examinarea dosarului, după ce ultimul a depus declarație de abținere, a fost și ea înlocuită cu magistrata Silvia Gîrbu.

Prima ședință de la Curtea de Apel Chișinău programată pentru 13 septembrie curent, a fost întreruptă până pe 21 septembrie întrucât magistratul Stelian Teleuca, care face parte din completul de judecători căruia i-a fost repartizat dosarul spre examinare, a anunțat că se abține de la examinarea cauzei. Detalii aici.

Pe 21 septembrie, la Curtea de Apel Chișinău urma să aibă loc a doua ședință de judecată în dosar, după ce prima ședință de la Curtea de Apel Chișinău programată pentru luni, 13 septembrie, a fost întreruptă din cauza declarației de abținere depusă de magistratul Stelian Teleucă, însă și aceasta a fost amânată.

Ulterior, din Completul de judecători format din Stelian Teleuca, Oxana Robu și Ion Bulhac și căruia inițial i-a fost repartizată cauza spre examinare au fost excluși magistrații Stelian Teleuca, Oxana Robu. Aceștia au fost înlocuiți cu magistrații Galina Moscalciuc și Marcel Juganari.

Și a treia ședință de judecată în dosarul lui Șor, programată pentru 23 septembrie curent, a fost amânată după ce și magistrata Galina Moscalciuc a depus cerere de abținere de la examinarea cauzei, solicitarea fiind aprobată.

Pe 20 august, după 10 tentative eșuate, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Citiți și: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Ilan Șor, care acum doi ani a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare, este deputat în Parlamentul de la Chișinău pe listele Partidului Politic Șor, fiind ales și președintele acestei fracțiuni parlamentare.

Citiți și: Oficial! Șor se află în Israel. Șeful INTERPOL din R. Moldova enunță două posibilități privind reținerea acestuia