(doc) Cine sunt cele șase persoane admise în competiția pentru două fotolii de director adjunct al CNA

Șase candidați au fost admiși în concursul pentru suplinirea celor două funcții vacante de adjunct al directorului Centrului Național Anticorupție (CNA). Aceștia urmează să susțină proba interviului, după care, Comisia de concurs va desemna doi câștigători. Unui singur candidat care a depus dosarul de participare în concurs i-a fost refuzată înregistrarea, este voba despre Nicolae Ghilescu, care activează în sectorul privat. 

Până la 11 aprilie, termenul-limită când mai puteau fi depuse dosarele de participare, în concursul pentru suplinirea celeor două funcții vacante de vicedirector al CNA, au depus setul de documente șapte pretendenți. La 17 aprilie, Comisia de concurs a analizat dosarele și a decis să admită în competiție șase candidați:
  1. Patrașco Alexandr, șef Secție formare continuă, MAI
  2. Guțan Veaceslav, conferențiar universitar, Academia ”Ștefan cel Mare” a MAI
  3. Slivciuc Iurii, pensionar, a activat în MAI până în anul 2016
  4. Maimescu Sava, conferențiar universitar, USM
  5. Șpac Violina, șef Departament juridic și licențiere, ANRE
  6. Chireoglo Lidia, ofițer superior de urmărire penală pe cazuri excepționale, CNA

Și-au declarat averile și interesele pentru 2017 la Autoritatea Națională de Integritate doar Lidia Chireoglo și Veaceslav Guțan, fiind obligați de funcțiile pe care le ocupă. Ceilalți candidați nu exercită funcții publice, respectiv, nu depune declarații de avere.

Lidia Chireoglo este ofițer superior de urmărie penală pe cazuri excepționale în Direcția nr.2 a Direcției Generale Urmărire Penală. În toamna anului trecut aceasta a concurat pentru fotoliul de șef al Autorității Naționale de Integritate. Aceasta a trecut toate etapele concursului până la proba testului la poligraf, dar a cerut amânarea verificării la detectorul de minciuni. Respectiv, comisia de concurs a desemnat-o pe Rodica Antoci șefă a instituției, aceasta fiind unicul candidat carer a trecut proba la poligraf.

Chireoglo declară un salariu de 229 976 de lei pentru anul trecut la CNA. Soțul său a contribuit la bugetul familiei cu 58 258 de lei, salariu încasat la SRL „Cargocentru”. Anul trecut, la zilele de naștere ale membrilor familiei, susține Lidia Chireoglo, au fost obținute donații în valoare de 13 100 de lei.

Lidia Chireoglo susține că familia sa nu deține niciun imobil și că unica proprietarte este un teren de 0,069 ha despre care afirmă că are o valoare de 84 999 de lei. În schimb, familia conduce două automobile: un Volvo XC 90 fabricat în 2005 al cărei valoare este de nouă mii de euro și un Volkswagen Touran, de asemenea, fabricat în 2005, care ar valora 4 500 de euro.

Veaceslav Guțan este conferențiar universitar la Catedra activitate specială de investigații și securitate informațională din cadrul Academiei „Ştefac cel Mare” a MAI. Guțan declară pentru anul trecut un salariu 87 291 de lei și o pensie de 24 de mii de lei, acestea fiind unicele surse de venit ale candidatului în 2017. Guțan deține în proprietate două terenuri agricole, un apartament, o casă de locuit și un automobil de model Mitsubishi Lancer fabricat în 1988 pe care îl conduce din 1997. Guțan indică o datorie de 60 de mii de lei, contractată în 2017 pe care trebuie să o restituie până în 2020, angajându-se să plătească o dobândă de 14 500 de lei.

Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului pentru selectarea candidaţilor Ia funcţia de director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, odată admiși în competiție, candidații susțin o singură probă – interviul. Proba se va desfășura la 21 aprilie, ora 8.00, în sala de audiență a instituției. Lista întrebărilor de bază care vor fi acordate candidaţilor se stabilesc de comisia de concurs nemijlocit înainte de interviu în ședinţă închisă.

În cadrul interviului, comisia apreciază candidaţii și determină învingătorii după următoarele criterii:

  • a) calităţile şi experienţa profesională şi calităţile personale ale candidatului;
  • b) factorii care îl motivează şi factorii care îl demotivează;
  • c) comportamentul în diferite situaţii, inclusiv în situaţii de criză;
  • d) cunoaşterea stilurilor de conducere, a metodelor de lucru în echipă, de motivare a subalternilor.

Rezultatele concursului se aduc la cunoştinţa candidaţilor în decurs de o zi lucrătoare, se plasează pe pagina web a Centrului și, împreună cu dosarele de participare a câștigătorilor, se prezintă preşedintelui Parlamentului pentru a iniţia procedura de numire.

Potrivit legii, în exercitarea atribuţiilor sale, directorul CNA este asistat de doi adjuncţi, numiţi în funcţie de Parlament la propunerea directorului pe perioada mandatului directorului. Selectarea candidaţilor la funcţia de director adjunct se face în bază de concurs organizat de către director, în procesul de evaluare fiind atraşi reprezentanţi ai societăţii civile sau ai mediului academic.

Fotoliile de director adjunct al CNA au rămas vacante după demisia, în octombrie 2017, a Cristinei Țărână și, în martie curent, a lui Vadim Cojocaru.

Din decembrie 2017, Centrul Național Anticorupție este condus de Bogdan Zumbreanu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *