Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Cavcaliuc pierde procesul de…

DOC Cavcaliuc pierde procesul de judecată intentat împotriva unor instituții media, inclusiv ZdG, privind apărarea onoarei și demnității profesionale: magistrații au scos cererea de pe rol. Liderul PACE, obligat să plătească cheltuielile de judecată

Liderul Partidului „Acasă Construim Europa”, Gheorghe Cavcaliuc, care în iulie 2021 a fugit din R. Moldova, a pierdut procesul de judecată intentat împotriva a șapte instituții media, inclusiv Ziarul de Gardă.

Instanța de judecată a decis la sfârșitul lunii iulie scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată depusă de președintele partidului „Acasă Construim Europa” (PACE), Gherghe Cavcaliuc, în luna august 2019 împotriva lui Sorin Stati și a mai multor instituții mass-media, inclusiv Ziarul de Gardă, privind apărarea onoarei și demnității profesionale, încasarea prejudiciului moral și cheltuielilor de judecată. Totodată, politicianul trebuie să achite statului aproximativ 430 de lei, cheltuieli suportate de instanța de judecată în legătură cu soluționarea cauzei.

Gheorghe Cavcaliuc, care a plecat din țară în vara anului 2021, după scrutinul parlamentar din 11 iulie, și care este cercetat în mai multe dosare penale, a depus, prin intermediul avocatului său, în luna august 2019, o cerere de chemare în judecată împotriva fostului șef al Moldatsa Sorin Stati și a mai multor instituții media, printre care și ZdG, solicitând apărarea apărarea onoarei și demnității profesionale, încasarea prejudiciului moral și a cheltuielilor de judecată.

Cererea lui Cavcaliuc a venit după ce Sorin Stati, fost director al companiei de stat MoldAtsa, a făcut mai multe dezvăluire despre cum funcționează schemele de contrabandă cu țigări, anabolizante, alcool etilic și chihlimbar în R. Moldova. În iunie 2019, Stati a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că în spatele acestor scheme s-ar afla fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, fostul deputat Constantin Țuțu, finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, Dorin Damir, dar și deputatul Constantin Botnari. Detalii aici

Încheierea integrală:

încheiere Cavcaliuc by Ziarul de Gardă on Scribd

Conform Încheieri instanței, Cavcaliuc nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar împuternicirile avocatului acestuia sunt expirate.

„Prin încheierea protocolară din 27 iunie 2022, instanța de judecată a constatat imposibilitatea acceptării avocatului Petru Bălănel în calitate de reprezentant al reclamantului, ținând cont de faptul că împuternicirile acestuia sunt expirate. În acest sens, se evidențiază că verso-ul mandatului Seria MA nr.1304413 din 28 iunie 2019, eliberat de avocatul Petru Bălănel, a fost semnat de Ruslan * în baza procurii”, menționează instanța.

Totodată, Sorin Stati și reprezentantul acestuia au solicitat scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată, menționând că nu se solicită examinarea cauzei în fond.

„Audiind participanții la proces, studiind materialele cauzei, instanța de judecată consideră necesară scoaterea cererii de pe rol”, se arată în încheierea Judecătoriei Chișinău.

Astfel, în urma încetării procesului, Cavcaliuc trebuie să plătească în beneficiul statului cheltuielile suportate de instanța de judecată în mărime de circa 430 de lei.

Președintelui Partidului Politic „Acasă Construim Europa” (PACE) Gheorghe Cavcaliuc a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021.

Gheorghe Cavcaliuc, care se află la Londra, are calitate de învinuit și în „dosarele penale fabricate în privința lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi, dar și în dosarul „Verde de briliant”. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis la 19 noiembrie 2021 mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele colonelului Gheorghe Cavcaliuc.

Anterior, Cavcaliuc a fost anunțat în căutare de Interpol, însă la scurt timp căutarea lui Cavcaliuc a fost blocată „fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol”. Detalii aici