Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Diacov despre Bețișor: „Onoarea și…

Diacov despre Bețișor: „Onoarea și Demnitatea” nu se dau în judecată, ele se câștigă prin muncă asiduă, prin nopți nedormite, prin profesionalism, prin dragoste și stimă față de popor

„Onoarea și Demnitatea” nu se dau în judecată, ele se câștigă prin muncă asiduă, prin nopți nedormite, prin profesionalism, prin dragoste și stimă față de popor. În instanță procurorul Bețișor poate să câștige procesul, cred că până a depune cererea ea a primit asigurări că decizia îi va fi favorabilă. Dar nu va învinge presa într-un proces public, pentru că ea nu are dreptate”. Declarația aparține lui Ion Diacov, fostul șef al Procuraturii mun. Chișinău, cu referire la cererea prealabilă prin care Adriana Bețișor și-a anunțat intenția de a acționa în judecată Ziarul de Gardă, după ce am scris mai multe articole care vizau averea și cariera ei. 

„Necazul și chiar nefericirea procurorului A.Bețișor constă în faptul, că despre ea se vorbește – peste tot, inclusiv printre colegii ei de breaslă (ar trebui să fie o mare naivă să creadă că aceștia o iubesc!) –  mai mult la modul negativ. Puțini sunt cei care o laudă, deși nu poți zice că nu apare pe la niște televiziuni câte un „expert” de tipul lui Gurău sau Mihăieș, care sunt siguri că Bețișor este salvatoarea neamului… Cei mai mulți, însă, o critică și o defăimează. Și, desigur, îi cer „capul”, adică, demisia. Eu zic, că pentru un procuror aflat la început de cale, mai ales pentru unul care nu poate etala nimic mai mult, decât această tinerețe relativă, debutul într-o funcție atât de importantă este (sau a fost) pur și simplu catastrofal. Desigur, ar trebui să demisioneze. Dar eu știu, că Bețișor nu e de capul ei acolo, nu s-a instalat din proprie inițiativă și nu se va retrage când îi va veni ei dorința. I se va „sugera”. Totuși ea ar trebui să învețe câte ceva (cred că, cunoaște, că în privința faimosului fost prim-adjunct al Procurorului General A.Pîntea a fost declanșată urmărirea penală). Înainte de toate, că lumea este nemulțumită de maniera în care își face meseria. Că este huiduită și că i se cere demisia, că mascații în acest caz nu-i vor fi de folos”, scrie Diacov, pe blogul său de pe anticoruptie.md

„În spatiul public s-a vorbit și s-a scris destul de mult și de argumentat, că acțiunea penală în privința lui V. Filat a fost o comandă politică și că urmărirea penală de la bun început s-a desfășurat cu multiple încălcări procesuale, chiar din momentul înaintării cererii în Plenul Parlamentului de ridicare a imunității de deputat. Chiar și cei care îl susțin din diferite motive pe Filat nu neagă, că acesta are partea sa de vină. Problema este că de la bun început nimeni în această țărișoară necăjită n-a crezut că V. Filat a furat de unul singur tot miliardul. Paradoxal, dar pe măsură ce urmărirea penală înainta, societatea civilă, ziariștii, dar și oamenii simpli cu o poziție civică sănătoasă tot mai des își puneau întrebarea: „Până la urmă, cine  a furat miliardul și în ce măsură este vinovat V.Filat? Dar, mai ales, cine va întoarce banii furați?””, se întreabă Diacov, care oferă și răspunsul.

„Ce i s-a oferit societății în loc de răspuns? Un comportament arogant, lipsit de orice stimă elimentară față de cei mulți din partea organelor de drept prin persoana procurorului Bețișor, care instrumentează cazul Filat și dosarele legate de furtul miliardului. Conferințele de presă, în cadrul cărora Bețișor îi „tutuiește” pe jurnaliști, împodobite  cu declarații evazive, cu încercări naive de a se eschiva de la răspunsuri concrete sub pretextul neconvingător  al păstrării secretului anchetei, hărțuiala neîntemeiată a învinuitului… au sporit înzecit interesul public față de mersul, buna desfășurare și legalitatea exercitării urmăririi penale în cazul Filat. Volens-nolens, a apărut și interesul societății față de persoana procurorului Adriana Betișor. Ziariștii au început să se intereseze cine stă în spatele procurorului Bețișor, cine o încurajează și o susține în ieșirile și comportamentul ei în relația cu presa, cu deputații din parlament, dar chiar și față de învinuitul Filat, care pe tot parcursul anchetei a avut statut de deputat și care tot transmitea semnale societății că dorea să spună adevărul, să dea nume sonore, dar procurorul Bețișor îi îngrădește acest drept. Desigur, în astfel de circumstanțe ziariștii n-au putut trece cu vederea și modul de viață al procurorului numărul unu, după cum se vrea a fi Adriana Bețișor. Și dacă fostul anchetator superior pentru exercitarea urmăririi penale pe cazuri excepționale, Ștefan Stogrea, după aproape 40 de ani de activitate ireproșabilă a decedat într-o sărăcie lucie, dându-și sufletul pe un pat simplu din metal cu o plasă din sârmă, dar păstrându-și numele și reputația de procuror incoruptibil, Bețișor, la vârsta ei de numai 30 de ani, dintre care doar cinci petrecuți în câmpul muncii, declară două apartamente, trei automobile, casă în constructie, înscrise pe terțe persoane, venit de la nuntă de aproape un milion de lei… cheltuieli de mii de lei pentru organizarea nunții nedeclarate… Cam multe venituri și cam multă ceață în jurul lor”, zice Diacov.

„Când nu țin cont de învățătura istoriei, procurorii, mai ales cei care au acceptat misiuni speciale, fac o greșeală fatală. Pentru că istoria ne învață, că fiecare călău își are călăul său. Pe Vâșinskii l-a așteptat mereu un alt Vâșinskii, care a fost împins în scenă exact în clipa, în care trebuia să fie zburat capul celui dintâi călău… S-ar putea să nu știe, fiindcă este în mare vogă, este „number 1” în procuratură, dar lumea simplă a inventat o zicală cu mult haz și cu tot atâta înțelepciune: „Pentru orice Bețișor se va găsi o bâtă adecvată!”.

Desigur, eu îi doresc doar binele. Însă trebuie să știe că și-a pus sub un mare semn de întrebare propria reputație, dar și imaginea colegilor și a procuraturii, în general. Ziariștii știu ceva când pun sub semnul întrebării veridicitatea declarației de avere a procurorului A. Bețișor, dar și reputația ei profesională. Nu aduc învinuiri, dar nu cred nici eu în veridicitatea declarației ei de avere. Când declară sus și tare că imobilul și automobilul nu-i aparțin, cred că trișează și cred că nu cunoaște zicala ceea că soția și automobilul nu se transmit nimănui. Aș vrea și eu să văd omul care cumpără un automobil nou din salon și îl transmite unui procuror să se plimbe cu el”, continuă Ion Diacov.

Citiți aici postarea integrală a fostului procuror.

ZdG precizează că, la începutul lunii august 2016, procurora Adriana Bețișor și-a manifestat intenția de a acționa în judecată Ziarul de Gardă, după o serie de articole despre cariera și averea sa.