• Detalii despre condamnarea ex-deputatului Bolboceanu: sentință cu 14 ani într-un dosar fără martori și ultimul cuvânt

  Detalii despre condamnarea ex-deputatului Bolboceanu: sentință cu 14 ani într-un dosar fără martori și ultimul cuvânt
  Iurie Bolboceanu
  13 martie 2018 | 13:49

  Avocatul ex-deputatului Iurie Bolboceanu spune că nu a participat la ședința de astăzi, 13 martie, în care judecătorul Serghei Papuha l-a condamnat pe clientul său la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie și nici nu știe unde a avut loc respectiva ședință. Gheorghe Malic afirmă că toate ședințele din ultimele trei săptămâni, deși erau programate la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, au avut loc în Penitenciarul nr. 16 din capitală, de tip spital, acolo unde Bolboceanu a fost transferat din motive de sănătate.

  Avocatul susține că s-a prezentat în dimineața zilei de astăzi, 13 martie, la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, acolo unde era programată ședința pentru ora 10.00, doar că aceasta nu a avut loc. Ulterior, acesta a fost anunțat că judecătorul a pronunțat sentința pe numele ex-deputatului Iurie Bolboceanu, căruia i-a fost oferit un avocat din oficiu. Potrivit apărătorului Gheorghe Malic, ședințele din ultimele săptămâni au avut loc în penitenciar, în dosar nu a fost audiat niciun martor, iar lui Iurie Bolboceanu nu i-a fost acordat dreptul la ultimul cuvânt. Avocatul spune că nu a știut despre faptul că ar urma să fie pronunțată hotărârea, deoarece ședințe pe dosar sunt programate pentru următoarele trei zile.

  Este o sentință în privința judecătorului și procurorului, de fapt. Este o sentință care demonstrează în continuare abuzul din partea instanțelor”, a declarat Gheorghe Malic. „Care ultim cuvânt dacă ieri i-au dat avocat din oficiu? Deși pe rol la Curtea de Apel sunt cereri de recurs care încă n-au fost examinate. Este o bătaie de joc”, susține avocatul, care mai precizează că ieri, 12 martie, la ora 10.00, a fost invitat la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, pentru a participa la ședință, doar că aceasta nu ar fi avut loc acolo, dar în Penitenciarul nr. 16. „Conform legii, nu numai sentința, dar toate încheierile instanței urmau să se pronunțe la sediul judecătoriei, nu în penitenciar. În Penitenciarul nr. 16 s-au adoptat toate încheierile din ultimele două-trei săptămâni, inclusiv cele referitor la măsura preventivă, cu privire la respingerea cererii de a sesiza Curtea Constituțională, cererile de completare a cercetării judecătorești, de prezentare a probelor acuzării, de acordare a posibilității de a lua cunoștină cu toate materialele dosarului etc. Noi, până în prezent nu am luat cunoștință cu materialele dosarului. În dosar nu este altceva nimic decât câteva măsuri speciale de investigații, care nu conțin nimic și nici învinuirea nu este clară”, a declarat Gheorghe Malic.

  Sentința a fost pronunțată cu patru zile înainte de a expira termenul legal până când ex-deputatul democrat Iurie Bolboceanu poate fi ținut în arest, 17 martie. După această dată, dacă nu era pronunțată o decizie de condamnare, ex-deputatul urma a fi eliberat.

  „Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, un fost deputat a fost recunoscut culpabil de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.337 alin.(1) Cod penal al Republicii Moldova – Trădare de Patrie, fiind condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis și privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani”, scrie în comunicatul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, publicat la o oră după ce ar fi fost citită sentința. Potrivit aceluiași comunicat, instanța de judecată ar fi stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt ar fi fost ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

  „Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

  Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

  Potrivit circumstanțelor cauzei penale au fost stabilite elemente certe ale acțiunilor și practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate”, mai scrie în comunicatul de presă al PCCOCS.

  Avocatul spune că dosarul ar fi unul „vădit politic”, deoarece nu ar exista nicio componentă de infracțiune, iar acuzațiile de trădare de patrie pot fi calificate, de fapt, doar ca injurie, calomnie sau lezarea onoarei și demnității persoanei dar, în niciun caz, ca trădare de patrie.

  Întrebat cui i-ar conveni condamnarea acestuia, avocatul enunță partidul Democrat din Moldova, cel pe care Bolboceanu l-ar fi blamat în discuțiile care au fost interceptate. Gheorghe Malic afirmă că „politicul” ar fi cerut condamnarea ex-deputatului până la 17 martie.

  Pe 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) pe motiv că nu se mai regăseşte în ea, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant de procurori şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) într-un dosar penal deschis pentru spionaj şi trădare de Patrie, în timp ce ar fi furnizat informaţii „de interes naţional” lui Alexandr Grudin, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, informaţii ce puteau fi utilizate „în dauna suveranităţii şi securităţii R. Moldova”. Agentul străin a fost lăsat liber, deoarece convenţiile europene interzic aplicarea măsurilor de constrângere asupra ofiţerilor sub acoperire ataşaţi misiunilor diplomatice. Ulterior, la 29 mai, cinci diplomați ruși au fost numiți persona non grata în R. Moldova. Printre cei cinci diplomați expulzați era și Alexandr GrudinLa 4 august, dosarul a fost trimis în judecată. Iurie Bolbocean s-a aflat în penitenciar în toată această perioadă, măsura de arest fiind periodic prelungită de judecători.

  Citiți și

  (doc) Dosarul ex-deputatului Bolboceanu, fără martori și cu ședințe de judecată în penitenciar

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19

  Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19. Unele țări mențin, în continuare, R. Moldova în zona roșie de risc, astfel încât cetățenii vor sta în carantină timp de 14 zile, în ti…
  DOC/ Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19

  Un avocat, stabilit de câțiva ani în SUA, și un fost judecător sunt candidații neadmiși la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO

  Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului două candidaturi din cele înscrise la concurs. Est…
  Un avocat, stabilit de câțiva ani în SUA, și un fost judecător sunt candidații neadmiși la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO

  11 candidați, admiși la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO

  Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova a admis la proba interviului 11 din cei 13 candidați care au depus dosarele. Proba i…
  11 candidați, admiși la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO

  Ședința de judecată în dosarul Șor, amânată după 4 zile de la reluarea examinării dosarului

  O nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul a fost amânată. Se întâmplă după ce acum 4 zile examinarea dosarului a fost reluată, după ce la mijlocul lunii decembrie 2020 judecă…
  Ședința de judecată în dosarul Șor, amânată după 4 zile de la reluarea examinării dosarului

  CtEDO a soluționat investigarea ineficientă a unui caz de viol din R. Moldova

  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o Decizie pe cauza nr.23655/14 L.A. vs Republica Moldova, prin care a aprobat Acordul de reglementare amiabilă a cauzei, semnat între reprezentanții reclaman…
  CtEDO a soluționat investigarea ineficientă a unui caz de viol din R. Moldova