Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deși ultima dată când s-a…

Deși ultima dată când s-a pornit în Israel a fost reținută la aeroport, Marina Tauber are acum dreptul să plece, a doua zi după turul doi al alegerilor. Decizia instanței de judecată

Captură de ecran/Facebook

Deputata fostului partid Șor Marina Tauber, învinuită de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, va pleca, a doua zi după turul doi al alegerilor locale generale, în Israel. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat încheierea miercuri, 8 noiembrie, prelungind până pe 13 ianuarie controlul judiciar aplicat parlamentarei.

Tauber va pleca pentru 14 zile, luni, 20 noiembrie, și ar trebui să se întoarcă până pe data de 6 decembrie.

Ministerul Justiției de la Chișinău a anunțat anterior că fostul deputat fugar Ilan Șor se află în Israel, de unde R. Moldova cere extrădarea lui, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Ultima dată când s-a pornit la Tel Aviv, la începutul lunii mai, Tauber a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău. Atunci, a fost escortată de către ofițerii anticorupție la izolatorul Centrului Național Anticorupție.

„Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis demersul procurorului în Procuratura Anticorupție (PA) privind prelungirea măsurii preventive sub formă de liberare provizorie sub control judiciar pe un termen de 60 de zile în privința inculpatei Marina Tauber, cu menținerea restricțiilor aplicate inculpatei Marina Tauber să nu părăsească țara, decât în perioada 20.11-5.12.2023 inclusiv, pentru investigații medicale peste hotarele R. Moldova, să comunice organului de urmărire penală sau, după caz, instanței de judecată orice schimbare de domiciliu, să nu intre în legătură anumite persoane, să se prezinte personal la organul de urmărire penală sau instanța de judecată ori de câte ori este citată, să nu săvârșească acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal, la revenirea în țară, se obligă să predea pașaportul instanței de judecată”, se arată în încheierea pronunțată de instanță.

Procuratura Anticorupție a informat că la ședința de judecată în cauza penală „Finanțarea ilegală a Partidului Politic Șor”, din 8 noiembrie, au fost fixate 23 ședințe de judecată până în luna februarie 2024.

„Acuzatorii de stat au înaintat un demers solicitând fixarea a unui număr de cel puțin 30 de ședințe la un interval mic de timp, în scopul respectării principiului examinării cauzei într-un termen rezonabil, având în vedere prevederile art. 20 și 345 alin. (1) din Codul de procedură penală, care stipulează că în cazurile de corupție sau conexe corupției, examinarea cauzei se efectuează cu celeritate. Totodată, partea apărării a solicitat amânarea ședinței de judecată, iar instanța a respins solicitarea părții apărării și a fixat 23 ședințe de judecată.

Totodată, instanța a admis cererea părții apărării privind eliberarea permisiunei inculpatei de a pleca peste hotare la investigații medicale în statul Israel, pentru o perioadă de 14 zile, cu obligarea de a preda la întoarcere pașaportul”, se arată într-un comunicat publicat de PA.

Următoarea ședință va avea loc la 13 noiembrie 2023ora 15:30.

Curtea de Apel Chișinău a modificat la începutul lunii august restricțiile aplicate deputatei fostului partid Șor, declarat neconstituțional, Marina Tauber, care a fost eliberată din arest la domiciliu, sub control judiciar pentru 60 de zile. Solicitat de ZdG, serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA) a comunicat că a fost înlocuită restricția obligația de nu părăsi localitatea cu obligația de nu părăsi țara.

Marina Tauber a fost eliberată din arest la domiciliu, sub control judiciar, pentru a treia oară. Decizia a fost luată de magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Olga Bejenari, în cauza penală de învinuire a Marinei Tauber și a Partidului Politic „Șor” pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Deputata independentă a fost plasată în arest la domiciliu pe 2 mai, după ce a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău de unde urma să plece spre Tel Aviv, Israel.

Prima ședința preliminară în cadrul cauzei penale de învinuire a Marinei Tauber și a Partidului Politic „Șor” pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat a avut loc joi, 29 iunie.

Atunci, în cadrul ședinței a fost examinat demersul procurorului privind prelungirea măsurii preventive arestarea la domiciliu în privința Marinei Tauber. În rezultatul examinării demersului, judecătoarea din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a admis demersul parțial, dispunând prelungirea arestului la domiciliu, cu 20 de zile, în privința inculpatei.

Marina Tauber a mai fost anterior eliberată sub control judiciar, în perioada ianuarie-februarie, dar și în toamna anului 2022. O decizie în acest sens a fost luată în luna octombrie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor. O săptămână mai târziu, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul depus de procurori împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, iar deputata a revenit în arest la domiciliu.

Acum peste un an, pe 23 iulie 2022, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de mai multe ori.