Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber,…

Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul depus de procurori

Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată marți, 25 octombrie, de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au admis recursul depus de procurori împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Mihai Ivanov, unul din procurorii care gestionează cauzele penale.

După pronunțarea deciziei, Marina Tauber a declarat că dosarele pe numele ei sunt „inventate”.

„(…) Este o situație foarte ridicolă, în primul rând, din punct de vedere juridic (…) Vreau să reiterez poziția mea: nici Ilan Șor, nici eu, nici colegii mei de partid nu am încălcat nimic. Noi ne conformăm legii și noi activăm în strictă conformitate cu legislația R. Moldova, inclusiv și practicile internaționale și europene (…)”, a declarat Marina Tauber.

Pe 18 octombrie, Marina Tauber a fost eliberată din arest la domiciliu și plasată sub control judiciar pentru 30 de zile. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor.

Ulterior, procurorul de caz a contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău încheierea instanței de judecată prin care Tauber a fost liberată provizoriu sub control judiciar.

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Tot în iulie, fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a înaintat Parlamentului două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Marina Tauber.

Tauber a calificat atunci ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

Pe 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de câteva ori.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „Șor”. Anterior, ZdG a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.