Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea de Apel Chișinău a…

Curtea de Apel Chișinău a revocat măsurile stabilite în privința deputatei Marina Tauber, eliberată anterior sub control judiciar

Sursa: partidul Șor

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că miercuri, 22 februarie, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților în interesele deputatei Șor Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, care a fost anterior plasată sub control judiciar, casând încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocan, din 15 februarie 2023. Astfel, au fost revocate obligațiile stabilite anterior prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 5 ianuarie, iar deputata poate să călătorească.

Este vorba de obligația să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță; să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

La 15 februarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a respins recursul avocaților privind revocarea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar.

Deputata partidului Șor Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”, a anunțat joi, 5 ianuarie, că instanța de judecată a decis schimbarea măsurii preventive în adresa sa, din arest la domiciliu, în eliberarea sub control judiciar.

Marina Tauber a mai fost anterior plasată sub control judiciar. O decizie în acest sens a fost luată în luna octombrie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial demersul procurorilor. O săptămână mai târziu, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul depus de procurori împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, iar deputata a revenit în arest la domiciliu.

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „Șor” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Pe 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber. Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, iar măsura a fost prelungită de câteva ori.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „Șor”. Anterior, ZdG a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri.