Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizie finală pentru Corșicova: CSJ…

Decizie finală pentru Corșicova: CSJ a declarat inadmisibil recursul declarat de candidata lui Șor la Bălți, exclusă din cursă după primul tur al alegerilor

Captură de ecrann. Victoria Șapa și Arina Corșicova, candidatele de la Bălți suținute de Ilan Șor care au fost excluse din cursa electorală, împreună cu deputata Marina Tauber, cercetată pentru finanțarea ilegală a fostului partid Șor

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul declarat de candidata la funcția de primar al municipiului Bălți a fostului deputat fugar Ilan Șor. Decizia a fost luată sâmbătă, 18 noiembrie, cu o zi înainte de turul doi al alegerilor locale generale, la care Arina Corșicova, oficial candidată independentă, nu poate participa, după ce i-a fost anulată înregistrarea la alegeri, iar prima instanță și Curtea de Apel Bălți au menținut hotărârea.

Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție, format din magistratele Diana Stănilă, Oxana Parfeni și Mariana Pitic, au atestat că motivele de casare, invocate în recurs de către Arina Corșicova, nu se încadrează în temeiurile prevăzute la art. 2451 din Codul administrativ, „deoarece se referă la dezacordul recurentului cu soluția pronunțata de către Curtea de Apel Bălți” și nu relevă interpretarea contrară a legii și aplicarea eronată a normelor de drept material sau procedural sau că aceasta s-ar baza în mod determinant pe aprecierea „vădit nerezonabilă” a probelor, astfel nu constituie temei de casare a deciziei.

„Recursul depus de Arina Corșicova conține obiecții de fapt şi de drept similare celor expuse în cererea de chemare în judecată, care au fost analizate de către Curtea de Apel Bălți, fiind apreciate în mod corespunzător.

Simpla trimitere la un text de lege, fără explicarea pretinsei interpretări și/sau aplicări eronate a prevederilor legale de către Curtea de Apel Bălți, nu echivalează cu un argument. Dacă ar proceda la examinarea unei asemenea pretins argument, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție s-ar substitui autorului recursului, fapt care ar echivala cu un control efectuat din oficiu”, a notat CSJ.

În fața Curții, Corșicova a invocat și că nu ar fi avut posibilitate de a lua cunoștință cu materialele dosarului administrativ, să-și pregătească poziția de apărare, „să prezinte probe și argumente, să fie audiată efectiv”.

„Astfel, nu a beneficiat de dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare nici la o etapă a procedurii administrative. A considerat că acest fapt reprezintă o gravă încălcare a procedurii și eludarea normelor imperative ale Codului administrativ cu privire la efectuarea unei proceduri administrative.

În acest sens, reclamanta a relevat că în cadrul acestei proceduri administrative a avut parte doar de tratament discriminatoriu, contrar legii, fără respectarea bunei credințe și cu o vădită părtinire și dispreț”, se menționează în încheierea pronunțată de completul de judecată al CSJ.

CSJ Arina Corșicova by Ziarul de Gardă on Scribd

Curtea de Apel Bălți a menținut vineri, 17 noiembrie, decizia Judecătoriei Bălți cu privire la excluderea din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți a candidatei susținute de ex-deputatul fugar Ilan Șor, Arina Corșicova.

Corșicova a înlocuit-o pe Victoria Șapa la alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, după ce, înregistrarea tuturor candidaților partidului Șansă, afiliat lui Șor, a fost anulată.

Cererea de chemare în judecată înaintată de Corșicova împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr.2, privind anularea hotărârii prin care aceasta a fost scoasă din cursa electorală, a fost respinsă luni, 13 noiembrie, de către Judecătoria Bălți.

Duminică, 5 noiembrie 2023, în R. Moldova au avut loc alegeri locale generale. Conform datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în municipiul Bălți, Alexandr Petkov, candidatul „Partidului Nostru” la funcția de primar a obținut 22.69% din voturi, iar contracandidata lui, Arina Corșicova – 21.52%.

Pe 7 noiembrie, Arina Corșicova, afiliată oligarhului Ilan Șor, a fost scoasă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți. Decizia a fost luată de Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale.

„(…) În temeiul contestațiilor depuse de contracandidatul lui Corșicova Arina pe marginea încălcărilor stabilite prevăzute în articolul 16 (2) litera f, articolul 102 (5), lit. a, Corșicova Arina a fost scoasă din cursa electorală”, a declarat Svetlana Colesnic, președinta Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți. 

Astfel, Arina Corșicova a fost scoasă din cursă electorală pentru că figurează în lista „colaboratorilor ruși” din R. Moldova, sancționați de autoritățile din Canada pe 17 octombrie 2023, dar și pentru că ar fi folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate mai mult de 1%, raportat la plafonul mijloacelor ce pot fi transferate în contul fondului electoral sau cel destinat grupului de inițiativă.

Astfel, în turul II al alegerilor locale generale, care au loc duminică, 19 noiembrie, pentru funcția de primar de Bălți luptă Alexandr Petkov de la „Partidul Nostru” (22,69%) și socialistul Maxim Moroșan (19,73%).