Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt cei nouă „colaboratori…

Cine sunt cei nouă „colaboratori ruși” din R. Moldova, sancționați de autoritățile din Canada

Sursa foto: g4media.ro

Una dintre surorile oligarhului Vladimir Plahotniuc și liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, Aleksandr Kalinin, figurează în lista persoanelor sancționate marți, 17 octombrie, de Canada. Autoritățile de la Ottawa au anunțat restricții împotriva „colaboratorilor ruși din R. Moldova”, în contextul celei de-a IV-a ediție a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, care a avut loc la Chișinău.

Nouă „colaboratori ruși” din R. Moldova au fost sancționați de Canada:

  • Aleksandr Kalinin, liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova;
  • Controversatul om de afaceri Grigore Caramalac, președintele Fundației IFAVIS;
  • Vera Plahotniuc (Morozan), sora lui Vladimir Plahotniuc;
  • Consilierul municipal din partea fostului partid „Șor” Valerii Klimenko (în prezent consilier municipal neafiliat, n.red.);
  • Maria Albot, fostă deputată din partea ex-partidului „Șor”;
  • Serghei Burduji, consilier municipal din partea fostului partid „Șor” (în prezent consilier municipal neafiliat, n.red.);
  • Igor Himici, deputat al partidului politic „Șor”, declarat neconstituțional;
  • Tatiana Platon, vicepreședintă a raionului Orhei;
  • Arina Corşicova, directoarea SRL „Telesistem TV”.

Canada a impus sancțiuni și împotriva unor posturi de televiziune cărora în decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) le-a suspendat licențele de emisie.

Lista celor șase posturi de televiziune sancționate de Canada: „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

„Astăzi, transmitem un mesaj clar persoanelor și entităților maligne din R. Moldova: susținerea invaziei neprovocate și nejustificate a lui Putin în Ucraina nu va rămâne nepedepsită. Continuăm să condamnăm acest război în cei mai fermi termeni posibili și ne reafirmăm sprijinul nostru continuu pentru R. Moldova și Ucraina în timp ce aceste țări își apără independența și drepturile (…)”, a afirmat Mélanie Joly, ministra afacerilor externe din Canada.

Pe 2 iunie 2023, autoritățile din Canada au anunțat sancțiuni împotriva a șapte persoane și a unei entități din R. Moldova pentru acțiuni de destabilizare a țării. Sancțiunile vizau oligarhi și parlamentari care au legături cu Federația Rusă.

Din 2014, Canada a impus sancțiuni împotriva a peste 2 700 de persoane și entități din Rusia, Belarus, Ucraina și R. Moldova „care sunt complice la încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.