Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Arina Corșicova, candidata de la…

Arina Corșicova, candidata de la Bălți afiliată lui Ilan Șor, nu va participa în turul II al scrutinului. Decizia a fost menținută de către magistrații Judecătoriei Bălți

Captură de ecran ZdG

Arina Corșicova, candidata independentă pentru funcția de primar al municipiului Bălți, care este susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, nu va participa în turul II al scrutinului. Cererea de chemare în judecată înaintată de aceasta împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr.2, privind anularea hotărârii prin care aceasta a fost scoasă din cursa electorală, a fost respinsă luni, 13 noiembrie, de către Judecătoria Bălți.

„Cererea de chemare în judecată înaintată de Corșicova Arina împotriva Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr.2 privind anularea hotărârii nr. 239 din 7 noiembrie 2023 și obligarea restabilirii în drepturile sale electorale, se respinge”, se arată în hotărârea de judecată.

Decizia este definitivă, însă poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bălţi în termen de 3 zile de la pronunțarea dispozitivului hotărârii, prin intermediul Judecătoriei Bălţi, sediul Central.

Document by Ziarul de Gardă on Scribd

Duminică, 5 noiembrie 2023, în R. Moldova au avut loc alegeri locale generale. Conform datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), în municipiul Bălți, Alexandr Petkov, candidatul „Partidului Nostru” la funcția de primar, a obținut 22.69% din voturi, iar contracandidata lui, Arina Corșicova – 21.52%.

Pe 7 noiembrie, Arina Corșicova, afiliată oligarhului Ilan Șor, a fost scoasă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți. Decizia a fost luată de Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale.

„(…) În temeiul contestațiilor depuse de contracandidatul lui Corșicova Arina pe marginea încălcărilor stabilite prevăzute în articolul 16 (2) litera f, articolul 102 (5), lit. a, Corșicova Arina a fost scoasă din cursa electorală”, a declarat Svetlana Colesnic, președinta Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți. 

Astfel, Arina Corșicova a fost scoasă din cursă electorală pentru că figurează în lista „colaboratorilor ruși” din R. Moldova, sancționați de autoritățile din Canada pe 17 octombrie 2023, dar și pentru că ar fi folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate mai mult de 1%, raportat la plafonul mijloacelor ce pot fi transferate în contul fondului electoral sau cel destinat grupului de inițiativă.

În consecință, în turul II al alegerilor locale generale, care vor avea loc pe 19 noiembrie, pentru funcția de primar de Bălți vor lupta Alexandr Petkov de la „Partidul Nostru” (22,69%) și socialistul Maxim Moroșan (19,73%).