Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia Curții de Apel Chișinău:…

Decizia Curții de Apel Chișinău: Vicepreședinta fracțiunii PSRM din CMC, privată de dreptul de a exercita funcția de consilier pe un termen de 8 luni, în dosarul planurilor urbanistice zonale

Sursa: socialistii.md

Vicepreședinta fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) Svetlana Popa a fost recunoscută vinovată de excesul de putere, în dosarul planurilor urbanistice zonale (PUZ). La data de 18 septembrie, a fost pronunțată o decizie definitivă și irevocabilă de Curtea de Apel din Chișinău și stabilită sancțiunea sub forma de amendă în mărime de 3 000 de lei și privarea de dreptul de a exercita funcția de consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău pe un termen de 8 luni.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a constatat că 33 de consilieri municipali din Consiliul Municipal Chișinău au dat dovadă de exces de putere atunci când la sfârșitul anului 2022 au votat cele șase planuri urbanistice zonale. 

Potrivit hotărârii primei instanței, menținută de Curtea de Apel Chișinău, la 30 decembrie 2022 a fost intentat procesul contravențional pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 313 Cod Contravențional, în privința factorilor de decizie ai administrației publice locale a mun. Chișinău, la examinarea și adoptarea deciziilor privind aprobarea PUZ-urilor, în lipsa avizelor generale eliberate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), ca organ central de specialitate, conform Legii nr. 835/1996 „privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului”.

Conform listei consilierilor CMC, prezenți pe data de 20 și 21 decembrie 2022 la continuarea ședinței extraordinare a Consiliului, consiliera Popa Svetlana a fost prezentă la ședințe și și-a acordat votul pentru adoptarea deciziilor.

ZdG a relatat la sfârșitul anului 2022 că Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din CMC a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) prin care a solicitat să fie investigată legalitatea celor 6 Planuri Urbane Zonale (PUZ) votate de majoritatea consilierilor municipali, în cadrul ședinței CMC din 20-21 decembrie 2022.

Potrivit unui comunicat al PAS, consilierii municipali din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Partidul ȘOR, Partidul Unității Naționale (PUN), Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Partidul Social Democrat European (PSDE) și alții, au votat cele 6 proiecte de decizie cu privire la aprobarea PUZ-urilor, contrar prevederilor legale și în lipsa unor avize favorabile din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

„În cadrul CMC, pe parcursul mai multor ani sunt votate PUZ-uri cu implicarea unor consilieri municipali prin intermediul unor scheme obscure. Până la momentul actual nimeni nu a fost supus răspunderii pentru astfel de ilegalități, iar asta îi face pe acești consilieri municipali să se considere impunitivi față de ilegalitățile aranjate în CMC”, se menționează în demersul către CNA.

În demers, Fracțiunea PAS din CMC solicită Procuraturii Generale (PG), CNA și Procuraturii Anticorupție (PA) „să inițieze urmărirea penală pe faptul aprobării ilegale a șase PUZ-uri votate în CMC la data de 20 și 21 decembrie 2022, prin prisma comiterii infracțiunilor de corupție și conexe corupției (…) și atragerea la răspundere a consilierilor municipali din cadrul CMC vinovați de aprobarea ilegală a PUZ-urilor”.

„Dezvoltarea orașului trebuie să se desfășoare în armonie cu necesitățile tuturor locuitorilor, să fie asigurată infrastructura socială și cea de transport, iar schemele dintre mafia imobiliară și unii consilieri municipali de rea credință trebuie să fie lichidate”, se remarcă în comunicat. 

În contextul votării de către CMC a celor șase PUZ-uri, viceprimarul suspendat, Victor Chironda, dar și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, au avertizat anterior că ar fi fost „elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice”.