Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Prima hotărâre a Judecătoriei…

DOC Prima hotărâre a Judecătoriei Chișinău în dosarul privind excesul de putere exercitat de consilierii CMC care au votat șase PUZ-uri fără avizele necesare

Sursa: socialistii.md

Vicepreședinta fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) Svetlana Popa riscă să fie suspendată din funcție pentru o perioadă de 8 luni. Potrivit unui decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, aceasta a fost recunoscută vinovată de comiterea contravenției prevăzute de art. 313 Cod Contravențional – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, fiind sancționată cu amendă de 3 mii de lei.

În hotărârea instanței, la 30 decembrie 2022 a fost intentat procesul contravențional pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 313 Cod Contravențional, în privința factorilor de decizie ai administrației publice locale a mun. Chișinău, la examinarea și adoptarea deciziilor privind aprobarea PUZ-urilor, în lipsa avizelor generale eliberate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), ca organ central de specialitate, conform Legii nr. 835/1996 „privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului”.

Conform listei consilierilor CMC, prezenți pe data de 20 și 21 decembrie 2022 la continuarea ședinței extraordinare a Consiliului, consiliera Popa Svetlana a fost prezentă la ședințe și și-a acordat votul pentru adoptarea deciziilor.

Decizia primei instanțe a fost contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău.

ZdG a relatat la sfârșitul anului 2022 că Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din CMC a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) prin care a solicitat să fie investigată legalitatea celor 6 Planuri Urbane Zonale (PUZ) votate de majoritatea consilierilor municipali, în cadrul ședinței CMC din 20-21 decembrie 2022.

Potrivit unui comunicat al PAS, consilierii municipali din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Partidul ȘOR, Partidul Unității Naționale (PUN), Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Partidul Social Democrat European (PSDE) și alții, au votat cele 6 proiecte de decizie cu privire la aprobarea PUZ-urilor, contrar prevederilor legale și în lipsa unor avize favorabile din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

„În cadrul CMC, pe parcursul mai multor ani sunt votate PUZ-uri cu implicarea unor consilieri municipali prin intermediul unor scheme obscure. Până la momentul actual nimeni nu a fost supus răspunderii pentru astfel de ilegalități, iar asta îi face pe acești consilieri municipali să se considere impunitivi față de ilegalitățile aranjate în CMC”, se menționează în demersul către CNA.

În demers, Fracțiunea PAS din CMC solicită Procuraturii Generale (PG), CNA și Procuraturii Anticorupție (PA) „să inițieze urmărirea penală pe faptul aprobării ilegale a șase PUZ-uri votate în CMC la data de 20 și 21 decembrie 2022, prin prisma comiterii infracțiunilor de corupție și conexe corupției (…) și atragerea la răspundere a consilierilor municipali din cadrul CMC vinovați de aprobarea ilegală a PUZ-urilor”.

„Dezvoltarea orașului trebuie să se desfășoare în armonie cu necesitățile tuturor locuitorilor, să fie asigurată infrastructura socială și cea de transport, iar schemele dintre mafia imobiliară și unii consilieri municipali de rea credință trebuie să fie lichidate”, se remarcă în comunicat. 

În contextul votării de către CMC a celor șase PUZ-uri, viceprimarul suspendat, Victor Chironda, dar și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, au avertizat anterior că ar fi fost „elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice”.