Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Denunț la CNA pentru investigarea…

Denunț la CNA pentru investigarea legalității celor șase PUZ-uri votate de consilierii municipali

Sursa: ZdG

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a depus miercuri, 28 decembrie, un denunț la Centrul Național Anticorupție (CNA) prin care a solicitat să fie investigată legalitatea celor 6 Planuri Urbane Zonale (PUZ) votate de majoritatea consilierilor municipali, în cadrul ședinței CMC din 20-21 decembrie 2022.

Potrivit unui comunicat al PAS, consilierii municipali din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Partidul ȘOR, Partidul Unității Naționale (PUN), Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Partidul Social Democrat European (PSDE) și alții, au votat cele 6 proiecte de decizie cu privire la aprobarea PUZ-urilor, contrar prevederilor legale și în lipsa unor avize favorabile din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

„În cadrul CMC, pe parcursul mai multor ani sunt votate PUZ-uri cu implicarea unor consilieri municipali prin intermediul unor scheme obscure. Până la momentul actual nimeni nu a fost supus răspunderii pentru astfel de ilegalități, iar asta îi face pe acești consilieri municipali să se considere impunitivi față de ilegalitățile aranjate în CMC”, se menționează în demersul către CNA.

În demers, Fracțiunea PAS din CMC solicită Procuraturii Generale (PG), CNA și Procuraturii Anticorupție (PA) „să inițieze urmărirea penală pe faptul aprobării ilegale a șase PUZ-uri votate în CMC la data de 20 și 21 decembrie 2022, prin prisma comiterii infracțiunilor de corupție și conexe corupției (…) și atragerea la răspundere a consilierilor municipali din cadrul CMC vinovați de aprobarea ilegală a PUZ-urilor”.

„Dezvoltarea orașului trebuie să se desfășoare în armonie cu necesitățile tuturor locuitorilor, să fie asigurată infrastructura socială și cea de transport, iar schemele dintre mafia imobiliară și unii consilieri municipali de rea credință trebuie să fie lichidate”, se remarcă în comunicat. 

În contextul votării de către CMC a celor șase PUZ-uri, viceprimarul suspendat, Victor Chironda, dar și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, au avertizat anterior că ar fi fost „elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice”.