De ce judecătorii pleacă din sistem? Președintele Asociației Judecătorilor: „Așteptarea zilelor de marți a ședinței CSM, când se va prezenta procurorul general interimar, îi tensionează” – Ziarul de Gardă
 • De ce judecătorii pleacă din sistem? Președintele Asociației Judecătorilor: „Așteptarea zilelor de marți a ședinței CSM, când se va prezenta procurorul general interimar, îi tensionează”

  De ce judecătorii pleacă din sistem? Președintele Asociației Judecătorilor: „Așteptarea zilelor de marți a ședinței CSM, când se va prezenta procurorul general interimar, îi tensionează”
  01 decembrie 2021 | 09:29

  În ultimele zile, șase judecători au demisionat din funcții. În ședința extraordinară de luni, 29 noiembrie, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat cererile de demisie a cinci magistrați: Eduard Rațoi de la Curtea de Apel Bălți, Boris Bîrcă de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău și Dumitru Gherasim de la Judecătoria Bălți. Marți, 30 noiembrie, CSM a aprobat și cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău (CA) Igor Mânăscurtă.

  Magistrații nu au oferit detalii despre motivele plecării din sistem. În unele cereri de demisie, aceștia au menționat că demisionează „din propria inițiativă”. Ziarul de Gradă a vorbit cu câțiva judecători care și-au prezentat recent demisia. Unii dintre aceștia au declarat că nu vor să ofere detalii, în timp ce alții au spus că au plecat din funcții „din cauza unor probleme de sănătate” sau că au atins „vârsta de pensionare”.

  Solicitat de ZdG, judecătorul Dumitru Gherasim a declarat că nu ne poate spune din ce motive a demisionat.

  „În cerere am indicat toate motivele. Persoana responsabilă de mass-media vă va da răspuns la toate întrebările dumneavoastră. Eu am trecut evaluări. Pe mine nu m-a pus pe gardă nicio evaluare”, a spus Gherasim.

  O sursă a ZdG din sistemul judecătoresc susține că unii magistrați demisionează din motiv că se tem de procedura de evaluare a activității.

  Publicitate
  Publicitate

  „Textual, nimeni nu invocă careva decizii, judecătorii depun cereri și spun că demisionează din motive personale, dar din câte am observat este o nesiguranță în ziua de mâine referitor la sistem. Unii se tem de evaluarea externă, unii sunt obosiți și, de asemenea, se gândesc că vor fi careva modificări în legislația privind pensia, indemnizația, pe care o primește fiecare judecător la demisie. Această nesiguranță îi face pe unii să demisioneze. Judecătorul onest nu are ce sta cu frică. Un judecător corect trebuie să-și exercite atribuțiile”, a declarat o sursă a ZdG.

  Pe marginea acestui subiect, ZdG a solicitat o reacție din partea lui Vladislav Clima, președintele Asociației Judecătorilor din R. Moldova.

  Vladislav Clima spune că „plecările din sistem cu certitudine nu sunt ghidate doar de procedura de evaluare. În mare parte ar exista și acest aspect, dar judecătorii spun că simt presiune. Ei spun că se tem să ia hotărâri legale de teama de a fi persecutați, de teama de a fi urmăriți. Unii judecători spun că situația este tensionată și că mâine-poimâine se va porni un dosar penal pe îmbogățire ilicită. Așteptarea zilelor de marți a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, când se va prezenta procurorul general interimar, la fel, îi tensionează. După ei, aceasta este o influență și o intimidare a judecătorilor”.

  Vladislav Clima

  „Noi ne vom convoca în ședință săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare și vom veni cu o reacție la toate evenimentele care s-au produs în ultima perioadă. Sunt anumite probleme. Și cu conceptul de evaluare este o problemă. Noi întotdeauna am spus că suntem pentru evaluarea judecătorilor, doar că am menționat și încă mai menționăm că acea evaluare trebuie să fie în limitele constituționale. Aparența arată sau modelele care vrea să le îmbine R. Moldova legat de Albania, de Ucraina, trebuie să fie cel puțin în concordanță cu Constituția. În Albania, evaluările judecătorilor au demarat printr-o modificare a cadrului constituțional. Vom vedea la ce soluție vom ieși cu executivul, dar aparența arată că evaluarea care se propune și pe care noi nu o refuzăm este în contradicție cu Constituția, ori Constituția nu a fost modificată în sensul evaluării. Ori consecința este eliberarea judecătorului din funcție. Este vorba despre încetarea unui mandat pe care judecătorul l-a obținut până la vârsta de 65 de ani și ar fi o problemă de drept de interpretare. Actualmente, lucrăm asupra conceptului, îl evaluăm și vrem să venim cu un aviz și cu o reacție asupra acestuia. Tot mai mult se vehiculează problema cu Adunarea Generală a Procurorilor. Judecătorii vor întruniri, vor discuții. Plus la aceasta avem problema cu modificările de statut. A fost modificat cadrul legal al societăților necomerciale și trebuie să ne realiniem la modificările de lege și să elaborăm un proiect de statut și să-l propunem colegilor să-l evalueze”, a declarat Clima pentru ZdG.

  Președintele Asociației Judecătorilor spune că o altă problemă este și lipsa de încredere față de justiție.

  Judecătorii consideră că în mare parte încrederea dată este anume favorizată sau generată de mesajele publice care se dau, nu mă refer la mass-media neapărat, mă refer și la politic, și la unii judecători. În mare parte, pe bună dreptate, sunt îndreptățite când este vorba despre calitatea actelor de justiție, tergiversarea judecării dosarelor trezește nemulțumire, dar pe de altă parte se creează o impresie că această nemulțumire este indusă societății. După mine, este foarte complicat ulterior de redresat situația în justiție când unui om îi spui că este rău-rău și el va crede că este rău. Există uscături în sistemul judecătoresc, dar ele nu sunt în volumul în care se încearcă să se impună că ele există (…).

  (…) Probabil că de aici apare și frica lor de a se pronunța ca mâine-poimâine să nu pară vulnerabili în raport cu organele de urmărire penală. Astea sunt câteva lucruri auzite de la judecători, eu nu spun cu certitudine că ele există (…) Plecarea masivă din sistemul judecătoresc nu este un lucru bun pentru societate”, a spus Clima.

  Pe 15 noiembrie curent, Ministerul Justiției (MJ) a publicat proiectul de concept privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Astfel, potrivit MJ, evaluarea externă (extraordinară) este propusă să aibă loc prin crearea unei misiuni internaționale de monitorizare (MIM), a Comisiei de evaluare (CE), formată din patru Colegii de Evaluare (CEL), precum și a Colegiului special de Apel (CSA).

  Publicitate

  Misiunea internațională de monitorizare (MIM) se propune de a fi formată din 7 membri, nominalizați de partenerii internaționali (5 membri) și societatea civilă (2 membri). Scopul principal al activității MIM este de a sprijini activitatea Comisiei de Evaluare (CE), inclusiv prin selectarea membrilor CE și ai Colegiului special de Apel (CSA), sprijinirea în motivarea deciziilor CE, contestarea deciziilor CE și ale CSM și CSP cu privire la deciziile legate de cariera judecătorilor și procurorilor.

  CE se propune de a fi formată din 12 membri, dintre care ar putea fi și foști judecători și procurori. Cei 12 membri ai CE se împart în 4 Colegii de Evaluare a câte 3 membri fiecare. Colegiile de Evaluare efectuează evaluarea subiecților incluși în evaluarea extraordinară în baza rapoartelor motivate de evaluare, iar CE adoptă hotărâri privind aprobarea sau respingerea rapoartelor privind evaluarea subiecților. Detalii aici.

  Anterior, în 2019, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a anunțat reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin reducerea numărului de judecători din cadrul acestei instituții, dar și prin evaluarea acestora de către o comisie externă. Mecanismul de evaluare externă a judecătorilor a fost promovat și de președinta R. Moldova, Maia Sandu.

  Potrivit lui Stamate, în urma evaluării, dacă un judecător va primi raport pozitiv, acesta va rămâne în funcție la CSJ. În cazul în care raportul va fi negativ, acesta va fi transferat la o altă instanță, iar ANI și inspecția judiciară vor fi solicitate să examineze constatările comisiei și să ia măsurile de rigoare. Detalii aici.

  Evaluarea performanțelor şi activității procurorilor şi judecătorilor, cu participarea unei comisii externe, este măsură prin care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că vrea să curețe justiția.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Italia a decis să elimine obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din statele Uniunii Europene, începând cu 1 februarie, relatează…
  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a acțiunilor de refor…
  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?

  Aliaţii din cadrul NATO trimit întăriri în estul Europei ca răspuns la comasarea de către Rusia a peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, se arată într-o analiză Reuters, care prezintă provocările şi d…
  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?