Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a aprobat cererea de…

CSM a aprobat cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău Igor Mânăscurtă, care a examinat dosarul în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Igor Mânăscurtă a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău în anul 2017. La scurt timp, a fost ales membru al Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, entitate abilitată să examineze abaterile magistraților

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat marți, 30 noiembrie, cererea de demisie a judecătorului Curții de Apel Chișinău (CA) Igor Mânăscurtă, care a examinat dosarul în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Conform magistrat.md, Igor Mânăscurtă este judecător din 1997, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Bălţi. A fost promovat la Chişinău, iar în 2002 a fost numit vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana, instanţă de unde a fost promovat la CA Chişinău în martie 2017. Iniţial, Dodon a respins candidatura sa, pentru că ar fi avut dubii vis-a-vis de integritate, dar nu s-a mai opus, după ce CSM l-a propus repetat.

Pe 29 aprilie 2020, Ziarul de Gardă a scris că mama judecătorului Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău este proprietara unui teren de 7 ari amplasat în mun. Chișinău. Bunul imobil se vindea cu 95 de mii de euro, echivalentul a 1,8 milioane de lei. Detalii aici.

Iulia Mânăscurtă, în vârstă de 79 de ani este pensionară și locuiește în orașul Fălești. Solicitată atunci de ZdG, ea ne-a spus că terenul ar fi aparținut fiicei ei, fiind cumpărat din banii obținuți de aceasta peste hotare. 

În anunțul de pe un site specializat se menționa că terenul este amplasat pe prima linie, pe str. Bucovinei, lângă centrul comercial Megapolis, zona este foarte dezvoltată, iar la teren este acces din toate patru părți. Totodată, se precizează că „toate comunicațiile sunt prezente”. Prețul acestui teren este de 95 mii de euro.

ZdG a scris anterior că Igor Mânăscurtă, fost magistrat la Judecătoria Ciocana, Chişinău, e căsătorit cu Carolina Mânăscurtă-Pascari, avocată la biroul „Fenix”. Coincidenţă sau nu, acest birou e amplasat chiar lângă Judecătoria Ciocana, instanţă unde a activat timp de 15 ani judecătorul Igor Mânăscurtă. Tatăl soţiei judecătorului, Ghenadie Pascari, este şi el avocat în acelaşi birou. În 2018, ZdG mai scria că O familie din Chişinău a reuşit să obţină confirmarea unei relaţii de rudenie ascunse ani în şir de către Igor Mânăscurtă, şi un avocat cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu, Vladimir Volcov. Agenţia Servicii Publice, Consiliul Superior al Magistraturii şi instanţele de judecată, fie au refuzat să ofere informaţii la subiect, fie au negat veridicitatea relaţiei de rudenie. Aceasta a fost însă confirmată chiar de către mama judecătorului, care, într-o convorbire înregistrată, a oferit detalii despre relaţia „secretă” dintre judecător şi avocat.