Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea de Apel: Judecătorii au…

Curtea de Apel: Judecătorii au procedat corect

Curtea de Apel Chișinău, la solicitarea ZdG, explică de ce magistrații au decis trimiterea unui inculpat dintr-un dosar privind contrabanda cu droguri în arest la domiciliu, caz făcut public de Ion Diacov, procurorul mun. Chișinău.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel, Octeabrina Popa precizează că hotărârea judecătorilor vizează doar forma de cercetare ulterioară a bănuitului, iar Ion Diacov a adus acuzații neîntemeiate în adresa magistraților.

„Decizia a fost emisă în urma verificării probelor prezentante de instanța de parcurs. Instanța a stabilit lipsa temeiurilor și probelor legale privind menținerea lui Marținiuc M. timp de 18 luni în arest preventiv. R. Moldova nu o dată a fost condamnată la CEDO pentru încălcarea termenului de procedură penală, care presupune arest preventiv până la un an. ”, declară purtătorul de cuvânt al CA.

Cu privire la eliberarea din sala de judecată a bănuitului fără însoțirea unui reprezentant al MAI, Octeabrina Popa asigură că toate documentele acestuia se află la organele de urmărire penală.
Purtătorul de cuvânt confirmă că adresa din Chișinău a cetățeanul rus, Marținiuc M. figurează în toate actele. Mai mult, în apartamentul de pe șos. Hâncești, acesta locuiește în concubinaj și are la întreținere un copil minor și o persoană în etate.

Amintim că la 23 septembrie curent, magistrații Curții de Apel Chișinău au eliberat din sala de judecată cetățeanul rus, Marținuic M. sub arest la domiciliu. Marținiuc este bănuit că ar fi unul dintre liderii grupării criminale specializate în transportarea hașișului din Spania spre Federația Rusă prin Republica Moldova.

Astăzi, în cadrul unei conferințe, procurorul municipal Ion Diacov a imputat judecătorilor că au admis eliberarea lui Marținiuc, chiar dacă în timpul aflării în Penetinciarul nr. 13 acesta a intrat în cârdășie cu administrația și a obținut mijloace tehnice pentru a influența martorii care conlucrează cu ancheta.

Marina Ciobanu