Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum șeful IGP i-a cerut…

Cum șeful IGP i-a cerut șefului de la BDS Fulger să demisioneze: „Mi-a zis că vrea să-și formeze o nouă echipă” „I-a fost propusă o altă funcție de conducere, analogică, pentru ca să nu plece totalmente din sistem”

Cazimir Trocin numit comandant-șef al BDS „Fulger” la 21 august 2020 a fost suspendat din funcție la 29 septembrie 2021 după ce în privința sa a fost inițiată o anchetă de serviciu, în urma unor plângeri enunțate de angajații de la Fulger în adresa lui Trocin. Despre asta a anunțat atunci ministra de Interne Ana Revenco.

Cu câteva zile înainte de a fi suspendat din funcția de șef al BDS Fulger, Cazimir Trocin și Iurie Podarilov, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), au avut o întrevedere în cadrul căreia șeful IGP i-a cerut lui Trocin să demisioneze, scrie Deschide.md, care a publicat o înregistrare audio, cu discuțiile dintre cei doi.

ZdG a discutat cu șeful IGP, Iurie Podarilov și șeful suspendat al BDS Fulger, Cazimir Trocin, pe marginea înregistrării apărute și vă prezintă opinia acestora.


Deschide.md scrie că la data de 20 septembrie 2021, într-o zi de luni, în timp ce se afla în concediu medical, Cazimir Trocin, șeful BPDS „Fulger” a fost chemat la o discuție cu șeful IGP, Iurie Podarilov. Discuția dintre cei doi a avut loc în biroul șefului IGP. În cadrul discuției, Podarilov deși i-a comunicat că nu are obiecții la persoana lui Trocin, și nici la activitatea acestuia la BPDS „Fulger”, în mod direct i-a cerut să părăsească funcția pentru că „nu ar face parte din echipă”, însă fără a invoca un motiv concret sau vreo abatere.

Sursa înregistrare: Deschide.md

Contactat de ZdG, Iurie Podarilov, șeful IGP, confirmă că a avut o discuție cu Trocin în care i-a propus acestuia să plece din funcția de comandat-șef al BDS Fulger și afirmă că i-a propus lui Trocin o altă funcție de conducere. Tot șeful IGP ne-a spus că înregistrările apărute sunt rupte din context și că asupra lui Trocin nu a fost pusă nicio presiune.

„Lui Trocin i-a fost propusă o altă funcție decât cea pe care o ocupa, i-a fost propusă o funcție de conducere, analogică pentru ca să nu plece totalmente din sistem. Toate acțiunile întreprinse de IGP fac parte din purificarea sistemului. Încă odată vreau să repet, eu i-am propus domnului Trocin să ocupe o altă funcție decât cea pe care o ocupa în acel moment. (…) Problema care este abordată este una complexă și cu un simplu comentariu cred că nu este corect de răspuns la subiectul dat, deoarece atât societatea cât și sistemul cere o purificare a acestui sistem. Toate acțiunile care sunt înreprinse de conducerea IGP sunt îndreptate spre purificarea sistemului. Pentru a purifica acest sistem sunt întreprinse mai multe mecanisme asupra persoanelor care au activat anterior. O mare parte din secvențele apărute în spațiul public sunt rupte din context, în primul rând. În al doilea rând, în cadrul acestor discuții i-a fost propus lui Trocin o altă funcție decât cea ocupată, tot de conducere. În al treilea rând, sistemul necesită o schimbare adevărată și o resetare completă, dar oamenii care au activiat în acest sistem nu au fost ideali și nu poți să mergi înainte. Eu nu i-am cerut, și chiar din discuția care e ruptă din context este clar menționat că, a fost o propunere din partea mea. Foarte just. Acolo în prima parte a discuției este menționat foarte clar. Ancheta inițiată pe numele lui, deoarece nu ține de competența IGP, a fost transmisă către SPIA, ne-a declarat Iurie Podarilov, șeful IGP.

Solicitat de ZdG, și Cazimir Trocin confirmă discuțiile cu șeful IGP și afirmă că Podarilov i-a cerut să plece din funcția de șef al BDS Fulger motivând că vrea să-și formeze o echipă nouă, fără ai înainta careva obiecții.

„Da, este o discuție reală ce a avut loc. Mi-a cerut să plec deoarece el vrea să-și formeze o echipă nouă, fără să aibă careva obiecții. Se aude și din discuții, mi-a spus că în cazul în care nu voi pleca se vor începe controale și vor avea de suferit și alți angajați din subordinea mea”, a declarat Cazimir Trocin.

La începutul lunii octombrie 2021, pe numele lui Trocin a fost inițiată o anchetă de serviciu care este desfășurată de către Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA).

Ziarul de Gardă a scris anterior despre cum mai mulți ofițeri din cadrul Fulger au denunțat presiuni într-o scrisoare deschisă, menționând că instituția din care fac parte se confruntă cu un val de presiuni și destabilizări create intenționat, având drept scop preluarea conducerii de către alte persoane.

Scrisoarea cu mai multe acuzații în adresa șefului Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” a ajuns în septembrie 2020 pe masa mai multor instituții de stat, inclusiv la Președinție, Consiliul Suprem de Securitate, Procuratura Generală sau Serviciul de Informații și Securitate, dar și la ZdG. 

În documentul semnat „din numele colaboratorilor Brigăzii” de o persoană care, de facto, nu activează în cadrul Batalionului, se menționează că șeful instituției ar fi comis mai multe abuzuri de când se află în funcție: ar fi obligat mai multe persoane să plece, pentru a promova altele, care i-ar fi loiale, și-ar însuși cantități mari de petrol pe care le-ar folosi pentru alimentarea unităților de transport ale familiei, iar în cadrul instituției angajații ar fi determinați să doneze bani pentru diverse lucrări de construcție. 

DETALII AVEM AICI: VIDEO/ Scrisoarea „anonimă” despre șeful de la „Fulger”