Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cum poate fi redus termenul…

Cum poate fi redus termenul examinării dosarelor în judecată?

Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi a anunțat astăzi în plenul Adunării Generale a Judecătorilor noi propuneri de modificare ale Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală care ar putea reduce durata unor procese aflate pe rolul instanțelor de judecată din Republica Moldova.

Președintele CSJ, Poalelungi este de părere că o parte dintre cauzele minore care se vor afla pe rolul instanțelor de judecată ar putea fi atacate direct cu recurs. În prezent toate cauzele aflate pe rolul instanțelor pot fi atacate atât în apel, cât și în recurs, acest lucru, determinând o durată lungă de timp pentru justițiabili în obținerea unor hotărâri definitive și

În plus, judecătorul Poalelungi propune instituirea de termene pentru judecarea cauzelor civile si penale, astfel, pentru cauzele aflate în primă instanță dosarele să nu stea pe rol mai mult de 6 luni, iar în cazul celor aflate pe rolul celei de a doua și a treia instanțe cauzele să nu fie pe rol mai mult de 3 luni. Propunerea survine ca urmarea a unor cercetări în care au fost observate situații în care unii justițiabili au așteptat chiar și 8 luni pentru ca dosarul acestora să fie supus judecății. Președintele CSJ a afirmat că în cadrul Curții Supreme de Justiție funcționează două grupuri de lucru (unul în materie civilă și altul în materie penală) care vor prezenta propunerile de modificări legislative. Astfel, CSJ va finaliza în scurt timp documentația prin care va înainta ministrului de Justiție pentru promovarea în Parlamentului Moldovei a inițiativelor legislative de modificare a codurilor de procedură civilă și penală.