Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CtEDO: Moldova – amendată pentru…

CtEDO: Moldova – amendată pentru neclaritatea legislației fiscale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a făcut publică hotărârea în cauza Prigală contra Moldovei. Cauza se referă la modul de calculare a asigurărilor sociale de stat, în special dacă contribuțiile urmau să fie achitate din venitul net sau din venitul brut. Curtea a constatat încălcarea Articolului 7 din Convenție și i-a acordat reclamantului suma de 5.700 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și costuri și cheltuieli, relatează lhr.md.

Reclamantul este Trofim Prigală, născut în 1961, din Anenii Noi, notar de profesie. La data de 16 februarie 2005 Inspectoratul Fiscal de Stat Anenii Noi a emis o decizie asupra rezultatelor controlului fiscal în privința reclamantului. S-a constatat, printre altele, diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru anii 2000-2002. Inspectoratul Fiscal a dispus încasarea suplimentară a unor plăți și impozite, precum și aplicarea unor sancțiuni fiscale. Reclamantul a contestat decizia respectivă la organul ierarhic superior, susținând că contribuțiile la asigurările sociale trebuie calculate din venitul net și nu din venitul brut, așa cum a procedat autoritatea fiscală.

La 7 iunie 2005 în urma controlului repetat șeful Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Anenii Noi a emis o decizie prin care a fost dispusă încasarea la bugetul de stat a sumelor impozabile și plăților calculate în rezultatul controalelor fiscale și anume: fondul social – 41660 de lei, impozitul pe venit – 51929 de lei, primele de asigurare obligatorie – 7363 de lei, precum și a amenzilor pentru încălcarea legislației fiscale în sumă de 641.712 lei și a majorării pentru întârziere în sumă de 22.627 de lei.

Nefiind de acord cu deciziile enunțate reclamantul le-a atacat în instanța de contencios administrativ, susținând că la calcularea contribuției sale la bugetul consolidat de stat, contribuția urma a fi calculată din onorariul primit după deducerea tuturor cheltuielilor, iar inspectoratul fiscal considera că impozitele urmau a fi calculate din onorariul brut. El a invocat lipsa de claritate a legilor în această privinţă și a considerat că ar trebui să beneficieze de prevederile articolului 11 din Codul Fiscal, potrivit căruia toate îndoielile apărute la aplicarea legislaţiei fiscale se vor interpreta în favoarea contribuabilului.

Înurma mai multor procese de judecată, Curtea Supremă de Justiție a decis calcularea contribuțiilor sociale a notarilor în baza venitului net. Conform unei note a autorităților fiscale, la 1 ianuarie 2007, reclamantul a avut o datorie față de autoritățile fiscale de 831.920,41 lei. Ulterior, această datorie a fost anulată în temeiul unei legi privind amnistia fiscală.

În fața Curții reclamantul a invocat violarea Articolului 6 din Convenție, invocând că aplicarea de către Inspectoratul Fiscal de Stat a unor sancțiuni cu caracter penal, care nu erau prevăzute de lege, trebuie să fie clară, fără ambiguități. În urma examinării acestui caz, Curtea a constatat în unanimitate violarea Articolului 7 din Convenţie și a concluzionat că, în momentul în care reclamantul trebuia să plătească contribuțiile la asigurările sociale pentru anii 2000 și 2001, termenul „onorarii” era pasibil mai multor interpretări, care nu a fost contestată de părți. Având în vedere cele menţionate, Curtea a considerat că, chiar și ca unui profesionist căruia ar putea fi solicitată consiliere juridică, ar fi fost dificil pentru reclamant să prevadă modificarea jurisprudenţei Curții Supreme și, astfel, să știe că, atunci când a calculat valoarea contribuțiilor sociale datorate pentru anii 2000 și 2001, acțiunile sale ar putea duce la sancțiuni penale.

Reclamantul a cerut 9.370 de euro cu titlu de prejudiciu material, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.200 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Însă, Curtea a acordat reclamantului suma de 4.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.200 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. În faţa Curţii reclamantul a fost reprezentat de avocatul Vitalie Nagacevschi.

Sursa foto: echr.coe.int