Principală  —  IMPORTANTE   —   CtEDO cere explicații din partea…

CtEDO cere explicații din partea Guvernului pe marginea dosarului procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo – DOC

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului de la Chișinău cererea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și a cerut explicații cu privire la dosarul în care acesta este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Informația a fost făcută publică de către Victor Munteanu, unul dintre avocații procurorului general suspendat, care a menționat faptul că „CtEDO a cerut explicații din partea Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa”.

Totodată, potrivit apărătorului, „autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa (de procuror general) pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției”.

„(…) Curtea europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale… Nu în ultimul rând, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură. Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo și l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de „impact”(…).

Curtea consideră cazuri de „impact” acelea, în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislației internaționale sau domestice, dacă cazul abordează situații morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului… Curtea nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar și i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor. În contextul ultimelor știri pozitive despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană în care rolul justiției va fi unul din filtrele de acceptare în această comunitate civilizată, ar fi păcat ca cetățenii să fie privați de această perspectivă din cauza unor interese personale, care stau în spatele dosarului lui Alexandr Stoianoglo și care se împotrivesc evoluției R. Moldova pe principiile unui stat de drept”, a spus avocatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ziarul de Gardă l-a contactat telefonic pe Dumitru Obadă, agent guvernamental al R. Moldova în fața CtEDO, pentru detalii la acest subiect, însă acesta nu a răspuns la apelurile ZdG. Vom publica o reacție atunci când o vom obține.

Pe 23 mai curent, după mai bine de trei ore de dezbateri, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Detalii din raportul Comisiei de evaluare

Evaluarea activității lui Stoianoglo s-a încheiat la sfârșitul lunii aprilie, iar un raport în acest sens a fost aprobat de Comisia de evaluare la începutul lunii mai. Membrii Comisiei de evaluare au oferit punctaje de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.

Raportul Comisiei, întocmit pe 130 de pagini, a trecut în revistă activitatea procurorului general suspendat. Membrii Comisiei de evaluare menționează în raport faptul că în perioada exercitării funcției de procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi tolerat „activitățile aparent legale ale propriilor angajați, procurori care au fost antrenați în instrumentarea defectuoasă și contrară legii a procedurilor disciplinare, a cauzelor penale desființate ulterior prin hotărâri judecătorești sau clasate din lipsă de fapte”. O altă concluzie a raportului relevă faptul că dosarele de interes public major ar fi fost examinate superficial sau prin redirecționarea sesizărilor către alți actori, care nu au dispus de competențe instituționale pentru inițierea investigațiilor penale.

Tot în raport se mai menționează că în perioada exercitării mandatului, Stoianoglo nu ar fi implementat careva „politici viabile” cu privire la resursele umane.

Punctajul final de evaluare acordat de comisie lui Stoianoglo constituie – 2,19 puncte, care corespunde calificativului „nesatisfăcător”.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în privința căruia este aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.