Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM l-a desemnat pe magistratul…

CSM l-a desemnat pe magistratul Petru Moraru în calitate de membru permanent al Comitetului de Supraveghere în cadrul proiectului „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în R. Moldova”

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-au desemnat pe magistratul Petru Moraru în calitate de membru permanent al Comitetului de Supraveghere în cadrul proiectului „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.

Decizia a fost luată marți, 13 aprilie, de către membrii CSM, la solicitarea Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău de a delega un membru CSM.

„Cu 9 voturi „pro” ale membrilor prezenți se admite demersul Oficiul Consiliului Europei de la Chișinău referitor la desemnarea unui reprezentant al CSM în calitate de membru permanent al Comitetului de supraveghere în cadrul proiectului „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în R. Moldova” se desemnează membrul CSM Petru Moraru. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel în 30 de zile”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Petru Moraru este judecător la Curtea Supremă de Justiție din 2014. Anterior, a activat 11 ani ca judecător la Judecătoria Cahul, iar din 2010 până în 2014 a exercitat funcția de președinte al instanței din Cahul. Înainte de a fi judecător, Petru Moraru a fost procuror. De la 1 decembrie 2017, Petru Moraru este membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind numit în funcție pentru o perioadă de patru ani.

Foto: Magistrat.md

Anterior, ZdG a scris că Moraru a ajuns la CSJ în 2014 și a făcut parte din completul de judecători care i-a scă­pat de puş­că­rie pe Ghe­or­ghe Papuc şi Vla­di­mir Bot­na­ri, în dosa­rul eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009. Completul de judecată a decis că generalii Papuc şi Botnari nu au încălcat legea în timpul evenimentelor din aprilie 2009, iar „faptul că nu au intervenit pentru a stopa devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost o mişcare bună, pentru că astfel au fost salvate vieţile mai multor copii care au participat la proteste”, se preciza în motivarea hotărârii, luată de completul din care a făcut parte şi Moraru.

În 2015, la scurt timp după ce ajunge judecător la CSJ, Petru Moraru ajunge şi în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care i-a verificat declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2013. În mai 2015, deşi membrii CNI au constatat că Moraru nu a indicat în declaraţia sa de avere „deţinerea în proprietate a mai multor bunuri”, au dispus clasarea cauzei.