Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a respins cererea AO…

CSM a respins cererea AO „Vocea Justiției” cu privire la admiterea cererii pentru numirea lui Mihai Murguleţ în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă

Cererea Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”, care a solicitat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii revizuirea Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 16 aprilie 2020, prin care s-a respins cererea judecătorului Mihai Murguleţ, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă și admiterea cererii cu numirea judecătorului Mihai Murguleţ în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, a fost examinată și respinsă marți, 12 mai, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Cererea Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției” a fost formulată și examinată la ședința CSM de astăzi, după ce pe 16 aprilie CSM a respins cererea de numire a lui Mihai Murguleț în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Cererea AO „Vocea Justiției”, respinsă de CSM:

CSM a respins joi, 16 aprilie, cererea de numire a lui Mihai Murguleț în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Mandatul lui Murguleț a expirat în februarie.

În iunie 2019, magistratul Mihai Murguleț de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, a remis o notă informativă în care a relatat că între 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea șefiei Judecătoriei Chișinău și a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Ulterior, la 25 iunie 2019, în baza notei informative, opt judecători au fost înlăturați din funcții de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit hotărârii motivate a CSM de atunci, prin care șapte magistrați au fost înlăturați din funcțiile administrative, iar un judecător a fost revocat din componența Colegiului de Evaluare a CSM, Mihai Murguleț a declarat că atacurile la adresa sa au fost precedate de „tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției” din partea judecătorului Radu Țurcanu, care ar fi „intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile”.

Referitor la președintele CSJ, Ion Druță, magistratul ar fi scris că acesta i-ar fi solicitat „soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane”, iar după ce a refuzat acest lucru în privința sa ar fi început „atacuri denigratoare”. Atacurile, potrivit lui Murguleț, ar fi avut loc „cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”. Ulterior, se arată în hotărârea CSM, Murguleț a vorbit despre faptul că judecătorul Corneliu Guzun i-ar fi transmis că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționțând că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”.

Drept urmare a Notei informative, plenul CSM a decis atunci să înlăture din funcțiile administrative pe președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan, precum și pe inspectorul-judecărtor principal în cadrul Inspecției Judiciare, Nicolae Clima. Prin aceeeași decizie, Oleg Sternioală a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor
judecătorilor.

Murguleț a acces în sistem în 2015, printr-un decret al președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

DOC/ Acuzații fără precedent: Un judecător oferă detalii despre cum se fac presiuni în interiorul sistemului