DOC/ Acuzații fără precedent: Un judecător oferă detalii despre cum se fac presiuni în interiorul sistemului

DOC/ Acuzații fără precedent: Un judecător oferă detalii despre cum se fac presiuni în interiorul sistemului
FOTO CREDIT Foto: debraila.ro
1 vizualizări
10 iulie 2019 | 16:19

În Nota informativă în baza căreia la 25 iunie opt judecători au fost înlăturați din funcții de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), autorul acesteia, magistratul Mihai Murguleț de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, a scris că între 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea șefiei Judecătoriei Chișinău și a Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Potrivit judecătorului Murguleț, președintele CSJ, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, și vicepreședintele instituției (sediul Râșcani), Corneliu Guzun, i-ar fi denigrat imaginea de judecător.

Potrivit hotărârii motivate a CSM, prin care șapte magistrați au fost înlăturați din funcțiile administrative, iar un judecător a fost revocat din componența Colegiului de Evaluare a CSM, Mihai Murguleț a declarat că atacurile la adresa sa au fost precedate de „tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției” din partea judecătorului Radu Țurcanu, care ar fi „intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile”.

Referitor la președintele CSJ, Ion Druță, magistratul ar fi scris că acesta i-ar fi solicitat „soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane”, iar după ce a refuzat acest lucru în privința sa ar fi început „atacuri denigratoare”. Atacurile, potrivit lui Murguleț, ar fi avut loc „cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”. Ulterior, se arată în hotărârea CSM, Murguleț a vorbit despre faptul că judecătorul Corneliu Guzun i-ar fi transmis că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționțând că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”.

Drept urmare a Notei informative, plenul CSM decide să înlăture din funcțiile administrative pe președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan, precum și pe inspectorul-judecărtor principal în cadrul Inspecției Judiciare, Nicolae Clima. Prin aceeeași decizie, Oleg Sternioală a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor
judecătorilor.

CSM își argumentează decizia inclusiv prin invocarea constatărilor „relevate în Declarația cu privire la recunoașterea caracterului
captiv al statului Republica Moldova”, aprobată de majoritatea PSRM-ACUM la 8 iunie 2019
.

„Plenul CSM relevă că, deși înlăturarea de la exercitarea funcțiilor de președinte sau vicepreședinte al instanței judecătorești pe perioada efectuării cercetărilor de serviciu nu este prevăzută de legislația muncii și de legea ce reglementează statutul judecătorului, această măsură este necesară, cu statut de măsură provizorie, în situația, în care Parlamentul a constatat caracterul captiv al statului Republica Moldova, inclusiv a justiției, și se impune a fi aplicată în raportul dintre angajator și angajat, ținînd cont de statutul înalt deținut de aceste persoane, care exercită funcţiile de demnitate publică, bazată pe principiile legalităţii, transparenţei, exemplului personal, responsabilităţii, fiind permanent în vizorul societății. Menţinerea în funcţii de conducere a unor persoane asupra cărora planează dubii privind integritatea, atîta timp cît nu s-a făcut claritate în corectitudinea acțiunilor acestora, ar constitui o sfidare a statului de drept”, se arată în hotărârea CSM.

Președintele CSJ, Ion Druță, și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, au contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea CSM din 25 iunie prin care au fost înlăturați din funcțiile administrative.

Nicolae Clima, șeful Inspecției judiciare a CSM, a depus cerere de demisie la două două săptămâni după ce a fost înlăturat din funcție. Contactat, Nicolae Clima a declarat că pleacă din sistem pentru că la 12 iulie expiră mandatul de inspector-judecător.

La 2 iulie, plenul CSM a decis să transmită Procuraturii Generale nota informativă a judecătorului Murguleț. Potrivit Oxanei Țurcan, șefa aparatului Procuraturii Generale, până în prezent însă nu a fost adoptată o hotărâre privind pornirea unei cauze penale, nota informativă fiind în examinare.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Pilotul avionului de vânătoare, care s-a prăbușit astăzi în România, a murit

Un avion de vântătoare de tip MIG 21 Lancer s-a prăbușit astăzi, 7 iulie, la un show aviatic la baza aeriană 86 Borcea din județul Călărași, România. Pilotul aeronavei a murit, a anunţat Ministerul Apărării Naţ…
Pilotul avionului de vânătoare, care s-a prăbușit astăzi în România, a murit

Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul României, Ludovic Orban, la Bucureşti. Despre ce au discutat

Fostul premier al R. Moldova, Maia Sandu, a avut ieri, 3 decembrie, o întrevedere cu prim-ministrul României, Ludovic Orban la Bucureşti. Aceasta susţine că a insistat asupra finalizării construcţiei gazoductul…
Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul României, Ludovic Orban, la Bucureşti. Despre ce au discutat

Campioane Pozitive

– Mă numeau practic cu ultimele cuvinte pentru că am decis să nu întrerup sarcina, îmi spuneau că voi naște monștri... – Am fost și înjunghiată, și cu coastele fracturate. Dar nu aveam unde pleca și nu aveam la…
Campioane Pozitive

Cine este șefa a Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale

Ofițerul de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA) cu o experiență de 14 ani în domeniu, Otilia Nicolai, este noua șefă a Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI). Aceasta a f…
Cine este șefa a Agenţiei pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale

Celebrarea Centenarului Marii Uniri la Palatul Westminster, Londra

Parlamentul Marii Britanii felicită România cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Cu această ocazie, dar și pentru a marca contribuțiile românilor în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pe parcu…
Celebrarea Centenarului Marii Uniri la Palatul Westminster, Londra

Când expiră mandatul șefului SIS și CNA? „Ieri a avut loc ședința Comisiei Juridice, dar nu a fost nicio pomină de așa ceva”

Mandatul lui Viorel Chetraru, șeful Centrului Național Anticorupție și a lui Mihai Balan, directorul Serviciului de Informații și Securitate expiră la data de 25 octombrie 2017.
Când expiră mandatul șefului SIS și CNA? „Ieri a avut loc ședința Comisiei Juridice, dar nu a fost nicio pomină de așa ceva”