• PG: nicio „bănuială rezonabilă” în Nota informativă a judecătorului Murguleț. Ce a decis CSM

  PG: nicio „bănuială rezonabilă” în Nota informativă a judecătorului Murguleț. Ce a decis CSM
  vizualizări
  23 iulie 2019 | 16:34

  Procuratura Generală (PG) nu va verifica faptele invocate de judecătorul Mihai Murguleț în nota informativă care a stat la baza deciziei CSM de a înlătura șapte magistrați din funcțiile administrative și de a revoca un magistrat din componența Colegiului de evaluare.

  PG invocă că Nota informativă „nu corespunde cerințelor de formă și de conținut ale unei sesizări despre săvârșirea unei infracțiuni”, Mihai Murguleț nu a fost preîntâmpinat de CSM de răspundre penală în caz de denunț calomnios și nu a expus în scrisoare „circumstanțele detaliate în care ar fi avut loc pretinsele acțiuni ilegale”. În același timp, în scrisoarea PG către președintele CSM este menționat că din „alegațiile expuse în Nota informativă” nu rezultă nicio bănuială rezonabilă că ar fi comisă infracțiunea prevăzută de art. 303, Cod penal, adică amestecul în înfăptuirea justiţiei, iar judecătorul, fiind invitat pentru audieri, nu s-a prezentat la organul de urmărire penală.

  „Alegațiile invocate în Nota informativă reprezintă o manifestare a dezacordului privind critica adusă la activitatea judecătorului Mihai Murguleț de către factorii de decizie din cadrul sistemului judecătoresc”, mai afirmă procurorul general interimar Ruslan Popa în scrisoarea către președintele interimar al CSM, cu referire la motivele pentru care plângerea judecătorului Murguleț nu poate fi examinată în contextul „amestecului în înfăptuirea justiției”.

  Sursa: TV8

  În ședința de astăzi, 23 iulie, a CSM, președintele interimar Dorel Musteață a declarat că nu a primit, în mod oficial, o astfel de scrisoare de la PG, dar că documentul este atașat la cauza penală aflată pe rol la Curtea de Apel Chișinău, care examinează contestația depusă de președintele CSJ, Ion Druță, și de către președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, împotriva hotărârii CSM din 25 iunie 2019 prin care au fost „înlăturați” din funcțiile administrative.

  Membrii CSM s-au arătat indignați de răspunsul PG, au declarat că aceasta nu are nicio valoare juridică și că instituția urma să se pronunțe în vederea pornirii sau nu a urmăririi penale.

  „Din câte îmi amintesc, în Nota informativă dl Murguleț a scris că au fost presiuni asupra lui și nu despre critici ale dlui Țurcanu și dlui Druță, cărora ceva nu le place. Din răspunsul PG am înțeles că se conțin careva critici. În notă nu era niciun fel de critică”, a replicat membra CSM, Nina Cernat.

  „Cum Procuratura poate să stabilească, practic, în baza la nimic, că nu este componentă de infracțiune?”, s-a arătat nedumerită o altă membră a CSM, Mariana Timotin.

  „În opinia mea trebuie să fie o ordonanță de pornire a urmăririi penale. Am trimis hotrărârea noastră”, a punctat Nina Cernat.

  Membrii CSM au decis să aștepte, în mod oficial răspunsul PG, pentru ca ulterior să adopte o poziție referitor la scrisoarea procurorului general interimar.

  Potrivit lui Musteață, o ședință în acest litigiul dintre CSM și președinții Judecătoriei Chișinău și CSJ este programată pentru mâine, 24 iulie, la CA Chișinău. CSM urmează să prezinte instanței „dosarul administrativ” inițiat pe baza Notei informative a judecătorului Mihai Murguleț.

  Respectiv, CSM s-a rezumat în a lua act față de informațiile parvenite de la CA Chișinău și să delege o persoană care mâine să meagă în instanță.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  SUA încep retragerea oficială din OMS

  Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interiorul administrației, conform C…
  SUA încep retragerea oficială din OMS

  CNAS: Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată și în lunile următoare

  Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că timp de patru zile de recepţionare a cererilor pentru reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă au fost pr…
  CNAS: Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată și în lunile următoare

  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Mai multe surse comunică în această seară că deputatul Ștefan Gațcan ar fi revenit marți, 7 iulie, în R. Moldova. TV 8 transmite că la domiciliul acestuia din Chișinău sunt mai mulți agenți ai Serviciului de Pr…
  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Igor Dodon refuză să răspundă cert dacă va lupta pentru al doilea mandat de președinte al R. Moldova, menționând că decizia va fi anunțată în septembrie. Șeful statului a declarat în cadrul ediției din 7 iulie…
  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi, 7 iulie, că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, transmite stirileprotv.ro. Anunțul vine după ce mai mulţi oameni…
  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin. În cadrul controlulu…
  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice