Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia Pre-Vetting anunță că a…

Comisia Pre-Vetting anunță că a încetat evaluarea reluată a fostului judecător Stanislav Sorbalo

Sursa: Comisia Pre-Vetting/Facebook

Comisia Pre-Vetting anunță miercuri, 24 ianuarie, că a încetat evaluarea reluată a fostului judecător Stanislav Sorbalo, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Colegiul disciplinar al judecătorilor al CSM din rândul judecătorilor. Anunțul vine abia la trei luni de la demisia magistratului. Solicitați de ZdG, reprezentanții Comisia Pre-Vetting au explicat că decizia de încetare a evaluării a fost luată după ce au fost consultați CSM și candidatul, fiind primul caz în care un judecător a renunțat la funcție în timpul reevaluării.

Potrivit Comisiei, după eliberarea candidatului din funcția de judecător, începând cu 24 octombrie 2023, acesta nu se mai califică drept candidat, din rândul judecătorilor de carieră, la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii sau al Colegiul disciplinar al judecătorilor. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului. 

Decizia cu privire la candidatura lui Stanislav Sorbalo va fi făcută publică doar cu acordul candidatului. Stanislav Sorbalo are la dispoziție 48 ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză.  

Evaluarea reluată a candidatului Stanislav Sorbalo a fost demarată după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a anulat mai multe decizii de evaluare a Comisiei Pre-Vetting și a dispus re-evaluarea a 21 de candidați. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 12 candidați pentru funcția de membru în CSM. 

Stanislav Sorbalo a fost numit în funcția de judecător de instrucție în 2004 pentru a activa la Judecătoria Bălți. Acesta a fost eliberat din funcție în iulie 2009 și restabilit în funcția de judecător peste 11 ani, în iulie 2020, când decretul privind eliberarea sa a fost abrogat. Sorbalo și-a dat demisia din funcție înainte ca Comisia Pre-Vetting să înceapă reevaluarea lui, CSM aprobând cererea de demisie în ședința de marți, 24 octombrie.

În decizia din 18 ianuarie, conform căreia nu a promovat evaluarea, Comisia Pre-Vetting a invocat doar „dubii serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriul de integritate etică”.

La 15 august 2008, candidatul a emis o încheiere prin care a declarat ilegale perchezițiile efectuate în aprilie 2008 la biroul și fostul domiciliu al avocatului care-i reprezentase interesele într-o cauză penală pe faptul unui accident rutier din 2007, cauză în care candidatul a avut calitatea de parte vătămată. 

Sorbalo a declarat la CSJ că ar fi fost tras la triplă răspundere pentru aceeași faptă: prima dată – în procedură disciplinară, a doua oară – prin atragerea la răspundere penală şi a treia oară – în baza deciziei Comisiei Pre-Vetting, „ceea ce contravine standardelor naționale și internaționale”.

„Reieșind din comportamentul Comisiei de evaluare pe parcursul evaluării, conținutul întrebărilor adresate, situațiile diferite în care a fost pus candidatul în raport cu alți candidați, inclusiv fiind nevoit (magistratul, n.r.) de a achita bani pentru a obține informațiile solicitate în regim de urgență de la diferite instituții ale statului,  a concluzionat că Comisia de evaluare a examinat superficial cazul, nu a intrat în esența materialelor expediate de candidat, având o poziție prestabilită privind nepromovarea candidatului”, a argumentat Sorbalo.

Completul special al CSJ a concluzionat că în cadrul procesului de evaluare Comisia a făcut distincție între formele răspunderii juridice a judecătorului, și anume, dintre răspunderea disciplinară ce vizează abaterile disciplinare și cea deontologică ce vizează încălcările de natură etică.

„Practic, era extrem de important ca Comisia de evaluare să țină cont la aprecierea criteriului de integritate etică şi în luarea deciziei la caz, de concluziile Curții de la Strasbourg redate în decizia adoptată în cauza Stanislav Sorbalo contra R. Moldova, unde s-a stabilit că Stanislav Sorbalo deja a fost sancționat disciplinar pentru încălcarea regulilor de etică şi de conduită profesională la adoptarea încheierii din 15 august 2008, prin eliberarea sa din funcția de judecător de instrucție al Judecătoriei Bălți, (…)  iar în rezultatul noilor proceduri care s-au desfășurat în urma revizuirii, consecințele defavorabile aferente plângerilor bazate pe viciile din procedurile inițiale au fost remediate de către autoritățile naționale, Stanislav Sorbalo a obținut câștig de cauză în procedura disciplinară care îl privea. Dânsul a fost restabilit oficial în funcție și în plus, i s-au acordat plățile salariale pentru o perioadă de inactivitate mai mare de unsprezece ani, adică cu mult peste mandatul inițial de cinci ani”, notează completul special.