Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE TEXT/ CSM va propune…

LIVE TEXT CSM va propune șefei statului numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a patru judecătoare. Cererile a altor doi magistrați au fost respinse

Colaj ZdG

UPDATE 17:50 CSM va propune președintei Maia Sandu numirea a patru magistrate în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Este vorba despre judecătoarele de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Speranța Clima, Cristina Panfil și Taisia Prutean, dar și judecătoarea Svetlana Bîcu de la Judecătoria Hîncești, sediul Ialoveni.

CSM a respins, cu 2 voturi „pro” și 5 „împotrivă”, respingerea cererilor judecătorilor Eugen Popovici de la Judecătoria Orhei, sediul Central, și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Pentru numirea acestora au votat doar membrele CSM Maria Frunze și Ioana Chironeț.

În octombrie 2018, Eugen Popovici a fost reținut de CNA, fiind suspectat că ar fi pretins 2000 de euro mită pentru „atenuarea învinuirii aduse şi pentru eliberarea din arest” a unei persoane învinuite de punerea în circulaţie a drogurilor.

ZdG scria în 2018 că Eugen Popovici, judecătorul cu statut de bănuit în dosar, îmbrăcase roba de magistrat în urmă cu un an şi jumătate, în martie 2017, fiind numit pe un termen de 5 ani la Judecătoria Orhei. 

În cadrul investigațiilor, în acțiunile judecătorului Eugen Popovici „nu au fost stabilite elementele constitutive ale infracțiunii, fiind dispusă scoaterea acestuia de sub urmărire penală”.

În iunie 2020, Procuratura Anticorupție a finalizat și trimis în judecată cauza penală de învinuire a două persoane în acel dosar penal. Cauza penală se află încă pe rol.

Svetlana Tizu a fost achitată, în aprilie 2022, în dosarul celor cinci judecătoare inculpate pentru corupție, intentat în octombrie 2018.

UPDATE 13:35 CSM a admis, cu 5 voturi „pro”, a admis contestația împotriva hotărârii plenului Colegiului disciplinar nr. 16/4 din 22 aprilie 2022, emisă în privința judecătorului Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău, prin care acesta a fost sancționat disciplinar sub formă de avertisment.

CSM a emis o nouă hotărâre prin care se încetează procedura disciplinară intentată în privința judecătorului. Conform membrilor CSM, „nu a fost comisă abatere disciplinară”.

UPDATE 11:05 CSM a respins, cu 5 voturi „pro” și 1 vot „împotrivă”, contestația depusă de judecătorul Oleg Melniciuc, de la Judecătoria Chișinău, împotriva hotărârii plenului Colegiului disciplinar din 23 septembrie 2022.

Astfel, se menține fără modificare hotărârea Colegiului disciplinar prin care a fost aplicată sancțiune disciplinară sub formă de mustrare judecătorului.

UPDATE 10:37 CSM a aprobat, cu 8 voturi „pentru”, cererea de demisie a judecătorului Stanislav Sorbalo, de la Judecătoria Balți, din 24 octombrie. Acesta a depus cererea de demisie pe data de 20 octombrie, conform membrului CSM Ion Guzun.

Stanislav Sorbalo a fost numit în funcția de judecător de instrucție în 2004 pentru a activa la Judecătoria Bălți. Acesta a fost eliberat din funcție în iulie 2009 și restabilit în funcția de judecător peste 11 ani, în iulie 2020, când decretul privind eliberarea sa a fost abrogat.

Stanislav Sorbalo a candidat la funcțiile de membru în CSM și în Colegiul disciplinar al judecătorilor. În decizia din 18 ianuarie, conform căreia nu a promovat evaluarea, Comisia Pre-Vetting a invocat „dubii serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriul de integritate etică”. 

Judecătorul de la Bălți este unul dintre cei 21 de candidați care urmează sa fie reevaluați de Comisia Pre-Vetting, după ce a avut câștig de cauză la CSJ.

Articolul inițial:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se întrunește marți, 24 octombrie, în ședință. Pe ordinea de zi a întrunirii au fost incluse două subiecte privind cererile unor judecători pentru înaintarea propunerii de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Dintre aceștia, patru magistrați solicită repetat CSM-ului numirea în funcție, după ce președinta Maia Sandu le-a respins cererile.

Lista judecătorilor care solicită propunerea repetată pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă:

  • Silvia Slobodzean, Judecătoria Strășeni, sediul central
  • Marcel Gandrabur, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani
  • Larisa Lavric, Judecătoria Chișinău, sediul Centru
  • Victoria Hadîrcă, Judecătoria Chișinău, sediul central

Pe agenda suplimentară a ședinței a fost inclusă cererea de demisie din funcție a judecătorului Stanislav Sorbalo de la Judecătoria Bălți. Acesta este unul dintre candidații la funcția de membru al CSM, care urmează să fie reevaluat de Comisia Pre-Vetting, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) i-a dat câștig de cauză lui Sorbalo.

Totuși, magistratul de la Judecătoria Bălți, care a fost eliberat din funcție din 2009 până în 2020, este inclus și în lista judecătorilor care solicită numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, pe care CSM urmează să o examineze astăzi:

  • Speranța Clima
  • Cristina Panfil
  • Taisia Prutean
  • Svetlana Bîcu
  • Eugen Popovici
  • Stanislav Sorbalo
  • Svetlana Tizu

CSM urmează să mai examineze și contestația împotriva hotărârii plenului Colegiului disciplinar din 23 septembrie 2022, emisă în privința judecătorului Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău.