Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia de la Veneția recunoaște…

Comisia de la Veneția recunoaște actuala componență a CSM. Apelul lui Buquicchio către instituțiile din R. Moldova

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, face un apel către instituțiile din R. Moldova să conclucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar. Într-o declarație făcută public după întrevederea cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, Gianni Buquicchio precizează că Comisia de la Veneția recunoaște actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție de către Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie.

„În urma întâlnirii mele cu ministrul Justiției al R. Moldova, sunt foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferite instituții ale statului. Trebuie evitate atitudinile de autoservire și diviziunea. R. Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, guvernat de statul de drept. Constituția trebuie respectată. Mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate. În acest sens, amintesc că Comisia de la Veneția, în avizul său din octombrie, a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, aceste competențe constituționale trebuie folosite doar pentru a îndeplini obiectivele instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni. Nu ar trebui să existe loc pentru interese corporative. Fac un apel către toate instituțiile din R. Moldova să coopereze fidel și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea serviciilor judiciare și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția R. Moldova și cu principiile internaționale ale democrației și statul de drept”, este menționat în declarat președintelui Comisiei de la Veneția.

Membrii CSM au fost revocați din funcție la 27 septembrie de către Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, organizată la inițiativa a 87 de magistrați, în urma unei hotărâri emise de Curtea de Apel Chișinău. Membrii CSM nu recunosc însă deciziile luate la Adunarea generală a judecătorilor. În această perioadă, membrii CSM s-au întrunit în continuare în ședință, adoptând mai multe hotărâri, care însă ulterior au fost contestate în instanță pentru că CSM-ul nu ar fi funcțional.