Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce a căutat „omul președintelui…

Ce a căutat „omul președintelui Dodon” la întrevederea dintre ministrul Justiției și președintele Comisiei de la Veneția

Foto: justice.gov.md

Secretarul general al Aparatului președintelui Dodon, Nicolae Posturusu, s-a numărat printre cei trei membri ai delegației din R. Moldova care au întreprins în aceste zile o vizită de lucru la Strasbourg. Posturusu apare în fotografii alături de ministrul Justiției la o întrevedere cu președintele Comisiei europene de la Veneția, Gianni Buquicchio.

În contextul în care discuțiile de la Strabourg au avut loc pe marginea proiectelor de cooperare și a priorităților în domeniul reformei justiției, pe care și le asumă noul Guvern condus de prim-ministrul Ion Chicu, am vrut să aflăm care este rolul secretarului general al Președinției în cadrul acestei vizite.

Solicitat să ne comunice care este motivul pentru care domnul Posturusu a mers la Strasbourg, serviciul de presă al Președinției ne-a expediat link-ul unui comunicat de presă în care se menționează că Posturusu face parte din delegația condusă de Fadei Nagaveschi și că administrația prezidențială apreciază expertiza și opiniile Comisiei de la Veneția.

Pentru a afla totuși care a fost motivul pentru care secretarul general al Președinției a mers la Strasbourg, l-am contactat și pe Nicolae Posturusu, care a menționat că face parte din componența delegației cu acordul premierului Ion Chicu și că a vrut să cunoască din prima sursă părerile experților.

„Sunt funcționar public, nu sunt persoană cu demnitate publică. Includerea mea în componența delegației a fost permisă/coordonată cu Prim-ministrul. Atribuțiile mele sunt stabilite strict de lege și fișa de post. Răspund de domeniul drept în Apartul Președintelui. Misiunea mea a fost să aud din prima sursă părerea experților pe marginea foii de parcurs în domeniul justiției, precum și identificarea unor eventuale soluții de depășire a crizei instituționale din sistemul judecătoresc”, a declarat Nicolae Posturusu pentru Ziarul de Gardă.

Expertul în politică de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță susține că astfel de situații vor mai avea loc și că șeful statului își va impune oamenii săi și în alte delegații ale Guvernului, pentru a subordona această instituție

„Din punct de vedere instituțional, omul președintelui nu are ce căuta acolo. La noi, Președinția, în conformitate cu atribuțiile constituționale, are rol de arbitru, nu de jucător. Această situație se înscrie perfect în practica pe care vrea să o instituite șeful statului și anume ca instituția Guvernului să fie ierarhic inferioară Președinției. Trebuie să ne deprindem cu astfel de situații, când peste tot vom avea oamenii Președinției sau ai președintelui în delegațiile oficiale ale Guvernului”, a declarat Ion Tăbârță pentru Ziarul de Gardă.

Din delegația R. Moldova care a mers la Strasbourg a mai făcut parte și secretarul de stat al ministerul Justiției, Radu Foltea.

Foto: justice.gov.md