Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CNA anunță că mai mult…

CNA anunță că mai mult de jumătate din sechestrele aplicate de ARBI în ultimii trei ani se referă la furtul miliardului

Agenția de Recuperarea a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) a emis o notă prin care anunță că peste patru miliarde de lei constituie valoarea bunurilor, identificate de către Agenție, în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară, în perioada 2018-2021.

Astfel, potrivit ARBI din suma totală de 6 181 723 631 de lei a bunurilor infracționale, asupra cărora au fost aplicate sechestre, 4 006 501 321 de lei au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică „frauda bancară”. Alte bunuri, estimate la  2 175 222 310 lei, au fost sechestrate de ARBI în cadrul unor cauze penale de corupție, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de ființe umane, etc.

ARBI a menționat că au fost indisponibilizate bunuri, estimate la circa 1, 7 miliarde de lei, în dosarele de spălare a banilor. Acestea sunt urmate de sechestrele în dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei; escrocherii și delapidări – 139 de milioane de lei; contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei și altele.

Conform ARBI, la această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc.

Citiți și: România: DNA a solicitat primăriei Sectorului 1 contractele privind documentația pentru modernizarea mai multor licee și școli. Primar: „Firma aleasă de PSD care a realizat devizele umflate are legături cu Vladimir Plahotniuc”

În mai curent, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis un comunicat de presă prin care au anunțat că au clasat dosarul dublelor identități în cazul fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și omului de afaceri Vaja Jhashi.

Potrivit notei emise de PG, cauza penală, inițiată de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019 pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane, a fost clasată.

Procuratura Anticorupție a confirmat că a pornit o cauză penală pe faptul obținerii de către Plahotniuc a celui de-al doilea pașaport al Republicii Moldova, cu o altă identitate, menționând că infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pe 29 octombrie 2019, Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

La 13 ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM.În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

La 22 mai, judecătorii au admis demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.

Citiți și: VIDEO/ Un an fără Plahotniuc: Acuzații vs dosare fără finalitate

Măsura preventivă i-a fost aplicată lui Pahotniuc prin cuntumacie, adică absența nejustificată a persoanei cercetate penal. Demersul procurorilor a fost înaintat în circumstanțele unui nou dosar în care fostul lider al PDM este învinuit pe trei capete de acuzare.

„Pașapoartele au fost confecționate de către ASP în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații”. Procuratura Generală anunță că a clasat dosarul dublelor identități în cazul lui Vladimir Plahotniuc