Principală  —  IMPORTANTE   —   „Pașapoartele au fost confecționate de…

„Pașapoartele au fost confecționate de către ASP în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații”. Procuratura Generală anunță că a clasat dosarul dublelor identități în cazul lui Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi

Reprezentanții Procuraturii Generale au emis vineri, 7 mai, un comunicat de presă prin care anunță că au clasat dosarul dublelor identități în cazul fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și omului de afaceri Vaja Jhashi.

Potrivit notei emise de PG, cauza penală, inițiată de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019 pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane, a fost clasată.

„În cursul urmăririi penale s-a stabilit că pașapoartele cetățenilor Republicii Moldova, emise pe numele Novak Vladislav și Reznic Alexandr au fost confecționate de către Agenția Servicii Publice în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea specială de investigații și actelor normative de uz interdepartamental, care reglementează confecționarea și utilizarea actelor de codificare la efectuarea activității speciale de investigații”, transmite PG.

Tot în comunicat PG se menționează că, „Procuratura a adoptat soluția de clasarea a procesului penal din lipsa faptului vreunei infracțiuni”.

„Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază, printre altele faptul că, respectivele acte codificate, fără a fi transmise titularilor, din lipsă de necesitate, au fost nimicite de către subiectul abilitat cu împuterniciri de efectuare a activității speciale de investigații și la solicitarea căruia au fost confecționate. Urmărirea penală în acest caz s-a desfășurat în condițiile unei proceduri clasificate, motiv pentru care instituția nu poate dezvălui alte detalii din dosar”, se mai spune în nota PG.

În decembrie 2019, președintele R. Moldova de atunci, Igor Dodon, a declarat că pașaportul cu numele Novac Vladislav Vladimir a fost emis pentru Plahotniuc, iar un al doilea pașaport pentru o altă persoană. Dodon a a negat de mai multe ori că Serghei Iaralov ar fi cea de-a doua persoană cu identitate dublă, alături de Vlad Plahotniuc.

Despre faptul că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, mai are o cetățenie a declarat deputatul Chiril Moțpan  la sfârșitul lunii noiembrie 2020.

În februarie 2020, tot președintele de atunci, Igor Dodon, spunea că omul de afaceri Vaja Jhashi ar fi doilea moldovean după Vladimir Plahotniuc care ar deține a doua identitate în R. Moldova fiind considerat un apropiat al lui Plahotniuc. Potrivit unor informații citate de anticorupție.md, acesta ar fi primit a doua identitate pe nume Alexandr Reznic. Jhashi, prin intermediul serviciului său de presă, a infirmat cele spuse de președintele de atunci, Igor Dodon, menționând că acesta ar fi fost indus în eroare. Tot atunci, deputatul Chiril Moțpan a menționat că l-ar fi informat pe Dodon despre cea de-a doua identitate a lui Jhashi încă în iulie 2019.

Procuratura Anticorupție a confirmat că a pornit o cauză penală pe faptul obținerii de către Plahotniuc a celui de-al doilea pașaport al Republicii Moldova, cu o altă identitate, menționând că infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pe 29 octombrie 2019, Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

La 13 ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM.