Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce se va discuta astăzi…

Ce se va discuta astăzi la ședința preliminară în dosarul Șor

realitatealive

Astăzi are loc ședința preliminară în dosa­rul penal pe numele lui Ilan Şor a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Fos­tul preşe­dinte al Con­si­li­u­lui de Admi­nis­tra­ţie al Băn­cii de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM) și actu­a­lul pri­mar de Orhei, învi­nuit de escro­che­rie şi spă­lare de bani, a fost deferit justiției la 25 august curent, iar judecătorii instanței sectorului Buiucani l-au plasat în arest la domiciliu.

Şedinţa preliminară constă în soluţionarea, cu participarea părţilor, a chestiunilor legate de punerea pe rol a cauzei, de cererile şi demersurile înaintate, precum şi de recuzările declarate,  de lista probelor care vor fi prezentate de către părţi la judecarea cauzei, de trimiterea cauzei după competenţă sau, după caz, încetarea, totală sau parţială, a procesului penal, de suspendarea procesului penal,  fixarea termenului de judecată, de măsurile preventive şi de ocrotire.

Pro­cu­ro­rii îl acuză pe Şor, care este plasat în arest la domiciliu, de fap­tul că timp de trei săp­tămâni, între 4 şi 25 noiem­brie 2014, ar fi obţi­nut, prin înşe­lă­ciune, peste 5 mili­arde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spă­lat prin inter­me­diul a zeci de com­pa­nii offshore. Suma a fost con­fir­mată şi de memo­ran­du­mul KROLL, pre­zen­tat la soli­ci­ta­rea orga­nu­lui de urmă­rire penală, anu­nţă Ser­vi­ciul de Presă al Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG).

În fapt, susţin acu­za­to­rii de stat, dobân­di­rea bani­lor de la BEM s-ar fi rea­li­zat prin ofe­ri­rea de cre­dite mai mul­tor com­pa­nii ce ar apa­rţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie pri­vind ram­bu­r­sa­rea mij­loa­ce­lor finan­ci­are obţi­nute ar fi fost pre­zen­tate con­tracte fic­tive, înche­iate cu un şir de enti­tăţi ban­care din Fede­ra­ţia Rusă. Potri­vit rechi­zi­to­ri­u­lui, incul­pa­tul i-ar fi con­vins pe mem­brii Con­si­li­u­lui de admi­nis­trare al BEM să voteze pen­tru cre­di­ta­rea com­pa­ni­i­lor sale, tăi­nu­ind că el este pro­pri­e­ta­rul de facto al aces­tora. Fiind audi­aţi de pro­cu­rori, mem­brii Con­si­li­u­lui au recu­nos­cut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asi­gu­rări că debi­to­rii sunt agenţi eco­no­mici seri­oşi, iar afa­ce­rea este pro­fi­ta­bilă pen­tru bancă dato­rită dobân­zi­lor mari pe care le vor primi după ram­bu­r­sa­rea cre­di­te­lor.

Pro­cu­ro­rii susţin că au mai obţi­nut probe prin care s-a demon­strat că incul­pa­tul a urmă­rit deghi­za­rea pro­ve­nienţei ili­cite a bani­lor, adică ascun­de­rea fap­tu­lui că mij­loa­cele finan­ci­are au fost sus­trase din BEM. Pen­tru aceasta, au fost efec­tu­ate o serie de trans­fe­ruri de pe con­tu­rile unor com­pa­nii offshore pe altele, fapt ce îşi găseşte con­fir­mare şi în răs­pun­su­rile la comi­si­ile roga­to­rii expe­di­ate de pro­cu­rori peste hotare.

În depo­zi­ţi­ile sale, incul­pa­tul Ilan Şor a refu­zat să recu­noască impli­ca­rea în schema fra­u­du­loasă, dând vina pe Filat şi Pla­ton.

Procurorul pe caz este Andrei Băeşu, fost coleg la Insti­tu­tul Naţio­nal al Jus­ti­ţiei cu Adri­ana Beţi­şor, pro­cu­rora care a susţi­nut acu­za­rea de stat în dosa­rul Filat, con­dam­nat pen­tru coru­pere pasivă şi tra­fic de influ­enţă.

Ilan Şor este jude­cat fiind în arest la domi­ci­liu, după ce Jude­că­to­ria Buiu­cani a dis­pus pre­lun­gi­rea cu încă 30 de zile a ter­me­nu­lui de arest la domi­ci­liu a incul­pa­tu­lui.