Principală  —  IMPORTANTE   —   „Ce putem astăzi, facem astăzi.…

„Ce putem astăzi, facem astăzi. A doua parte, până Petrovici o să facă declarații”. CNA a publicat imagini video din dosarul deputatei transfuge Irina Lozovan, învinuită de acceptarea finanțării partidului din partea unui „grup criminal organizat”

Sursa foto: Colaj ZdG

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat vineri, 3 noiembrie, imagini video din dosarul în care deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, consilier în Consiliul raional Ocnița, Pavel Gîrleanu, sunt învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui „grup criminal organizat” și complicitate la infracțiune.

Imaginile video surprind o întâlnire dintre soții Lozovan și primarul orașului Ocnița în care primii îi propun bărbatului o sumă mare de bani pentru a renunța la formațiunea din care făcea parte și a adera la Partidul Politic „Renaștere”, controlat de fostul deputat fugar Ilan Șor.

– Irina Lozovan: Ce putem astăzi, facem astăzi. A doua parte, până Petrovici o să facă declarații!

– Soțul Irinei Lozovan: Eu asta și spun, eu îi dau lui Petrovici 30. Asta se primește că el, Marcel, și 20 încă până nu ne lămurim cu dvs.

– Irina Lozovan: Pe miercuri să dăm!

– Soțul Irinei Lozovan: Eu zic acum, iar a doua jumătate…

– Al doilea bărbat (primarul orașului Ocnița, n.red.): Pentru ce îmi trebuie? Nu poate să fie, hai numără!

Joi, 2 noiembrie, PA informa despre terminarea urmăririi penale în privința deputatei transfuge Irinei Lozovan și a soțului acesteia, consilier în Consiliul raional Ocnița, Pavel Gîrleanu, învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și complicitate la infracțiune (art.42 alin.(2), art.42 alin.(5), art.1812 alin.(5) din Codul penal).

Irina Lozovan este și candidată la funcția de primară a orașului Ocnița.

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că Irina Lozovan, fiind deputată în Parlament și membră a Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „Renaștere”, acționând în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu soțul ei și alte persoane nestabilite la moment de organul de urmărire penală, care fac parte din conducerea Partidului „Renaștere” și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, ignorând normele ce reglementează modul de finanțare a partidelor politice, ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „Renaștere”, din partea „grupului criminal organizat” condus de Ilan Șor.

„Respectiv, din motiv că Partidului Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale din data de 19 iunie 2023, Ilan Șor, având scopul menținerii controlului asupra unor procese politice, electorale, sociale din R. Moldova, a oferit membrului Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „Renaștere”, Lozovan Irina, mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidului Politic Partidul „Renaștere”.

În scopul indicat, învinuita a încercat să recruteze primarul orașului Ocnița, promițându-i 1 milion de lei personal și alt milion de lei alocați primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „Renaștere””, se arată în comunicatul publicat de PA.

Deși primarul orașului Ocnița ar fi refuzat propunerea, Irina Lozovan și soțul acesteia ar fi continuat acțiunile de convingere, transmițându-i primului, suma de 30 000 de dolari, bani ridicați de către soțul Irinei Lozovan, de la sediul Partidului Politic Partidul „Renaștere”, care proveneau de la grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor, conform Procuraturii.

La 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul R. Moldova au aprobat cererea procurorului general interimar privind ridicarea imunității Irinei Lozovan, lipsind-o de imunitate parlamentară.

La 18 octombrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a prelungit măsura preventivă arest la domiciliu pe un termen de 30 zile în privința Irinei Lozovan.